• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Pojazdy użytkowników S50, S51, S53, S70 v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 28 Dalej »
Simsonik s 51 B

Simsonik s 51 B

Strony (4): 1 2 3 4 Dalej »
Bazyl80 Offline

Wtajemniczony

Reputacja: 0
24.09.2023, 22:18
Witam 
Z racji tego że zbliża się zima to mam zamiar wyremontować motorek od Ado Z . Maszynka jest z 1982 roku , niestety za dużo nim nie pojeździłem , po problemach z zapłonem ( aż do momentu że zamontowałem DE ) , potem gaźnik , a na koniec brak biegów czas go powoli rozbierać i zacząć zbierać nowe graty. I stąd moje pytanie czy iść w 70 cm czy może coś innego . Zależy mi aby w miarę fajnie jeździł oraz zachować oryginalny wygląd . 

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 29
24.09.2023, 23:28
A co chcesz osiągnąć ile KM i ile masz kasy?

Qwet Offline

Ekspert

Reputacja: 36
25.09.2023, 19:35
Jeżeli już rozwiercasz kartery to moim zdaniem bez sensu na 70cm³, lepiej od razu na 80 albo 90cm³ (średnica jakoś 53-55mm). Da ci to na dzień dobry spory przyrost mocy bez konieczności kręcenia na wysokie obroty, no i trwałość powyżej 30tys.km na wale MZA.

PS spoko simson  Cool

Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj
Instagram Maszy - Kliknij tutaj
Bazyl80 Offline

Wtajemniczony

25.09.2023, 22:06
Myślałem nad zakupem nowego silnika , z obecnego jak już zacznie się remont to zostaną tylko kartery . A tak z ciekawości to ile koników wyciśnie 80 lub 90 ?

twojstara1 Offline

Mentor

26.09.2023, 08:24
Od 6KM do 15KM. Wszystko zależy jakie części złożysz.
Z mojej strony mogę doradzić że czym większa pojemność tym lepiej.

DonElton Offline

Weteran

Reputacja: 12
29.09.2023, 22:31
(24.09.2023, 22:18 )Bazyl80 napisał(a): Witam 
Z racji tego że zbliża się zima to mam zamiar wyremontować motorek od Ado Z . Maszynka jest z 1982 roku , niestety za dużo nim nie pojeździłem , po problemach z zapłonem ( aż do momentu że zamontowałem DE ) , potem gaźnik , a na koniec brak biegów czas go powoli rozbierać i zacząć zbierać nowe graty. I stąd moje pytanie czy iść w 70 cm czy może coś innego . Zależy mi aby w miarę fajnie jeździł oraz zachować oryginalny wygląd . 

Iść w stronę naprawy tego co zepsute. 

Jeśli odczuwasz za mało mocy/frajdy z jazdy jedyne sensowne wyjście to sprzedać to co masz, albo kupić inny sprzęt który się nie sypie z samej racji wieku. Cokolwiek z AM6 będzie lepsze do zabawy/przyjemności z jazdy/tłuczenia kilometrów/wściekania się, aniżeli simson.

Elvis2am - 13-02-16:49 napisał(a):-- Ryj to twoja mama ma i ty jesteś dziecinom
twojstara1 Offline

Mentor

29.09.2023, 23:28
DonElton nie zgodzę się z tobą że np. Derbi sendą się przyjemniej jeździ. Na niej się jeździ jak na współczesnych motocyklach bo zasadniczo jest to motocykl tylko z małą pojemnością a Simson to jednak co innego no i głównie o tuningu Simsona jest to forum.

Bazyl80 Offline

Wtajemniczony

01.10.2023, 22:20
Zmiana na coś innego nie wchodzi w grę. A co do remontu silnika to rozwiercam kartery i dobieram do tego cylinder z tłokiem . Mam nadzieję że JM doradzi coś dobrego.

Bazyl80 Offline

Wtajemniczony

13.11.2023, 15:18
Czy ktoś z was stosował kartery od zt-tuning ? Zastanawiam się czy nie kupić ich i na nich złożyć nowy silnik .

JakCieHapsne Offline

Wprawiony

Reputacja: 2
13.11.2023, 16:16
Wyglądają obiecująco bo wyglądają dużo lepiej niż mza i mają parę ulepszeń w środku, na przykład wzmocnienia do gniazd łożysk. I mają taką samą cenę niezależnie czy to 50 czy 80. Więc raczej warto je brać tylko przy 80cc. Z drugiej strony cena też nie jest niska.

Bazyl80 Offline

Wtajemniczony

13.11.2023, 17:29
No właśnie z myślą o 85 a może 90 .

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 33
13.11.2023, 18:35
Są bardzo dobre, lepszych nie ma i raczej nigdy nie będzie. Niestety JM nie mają już współpracy z ZT więc jedyna opcja żeby je kupić w Polsce to telefon do Chylo Racing.
W Niemczech też ciężko bo chętnych jest dużo a ZT zamawia małe ilości. Ciężko z rozmiarami i najczęściej większość jest wyprzedana bo każdy robi zapasy w obawie, że kiedyś ich zabraknie.
Jak jest rozmiar to kupuj później będziesz myślał po co.

Lista części silnika 110 cm³
Raakieta50ccm Offline

Doświadczony

Reputacja: 1
13.11.2023, 23:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.11.2023, 23:22 przez Raakieta50ccm.)
Co do karterów zt to są zrobione z naprawdę dobrego materiału, i to na tyle plusów. Wiadomo mają jeszcze to szerokie gniazdo łożyska wałka sprzęgłowego i jakieś tam wzmocnienia. Tu masz link do mojego filmu : https://youtu.be/pZPfMNw6MtM?si=GetOI4YXg6xLQSnR
Są to nowe kartery zt wyciągnięte prosto z kartonu, wkręciłem jedynie szpilki. Kartery były skręcone tylko jedną śrubą i to dość mocno, po odkręceniu jej połówki się kiwają. Przypuszczam , że to przez tak mocne dokręcenie tylko na 1 śrubę się tak pokrzywiły. Do tego lewe gniazdko łożyska wału korbowego było tak ciasne , że po wprasowaniu łożyska było ono tak ściśnięte, że ciężko się kręciło. Kupiłem drugie, tak samo się kiwały+ gniazdo łożyska wałka sprzęgłowego było za głęboko wyfrezowane i tryb 5 biegu na wałku sprzęgłowym tarł o nadlew przy łożysku 6000 . Oczywiście koła zębate były między sobą przesunięte i nie zazębiały się całą swoją powierzchnią. I znowu trzeba było kombinować...
Obie pary karterów, które mam mają w środku dużo jakiś nadlewek i innych takich syfów. Nie przeszkadzają one w niczym,ale wygląda to niezbyt estetycznie. Oryginalne kartery,które mam są ładniej odlane. Może jak zamówisz je z Niemiec to będą lepiej wykonane, chociaż to pewnie zależy, od tego jakie dziecko je odlewało i czy operator frezarki nie był pod wpływem...

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 33
14.11.2023, 00:52
Zawsze mówiłem, że tuning Simsona to modelarstwo a nie mechanika. Budowanie takiego silnika to jak sklejanie tych plastikowych samolotów z pudełka a efekt zależy od zdolności rzeźbiarza.
Też miałem lewe gniazdo wału za głębokie i wsadziłem podkładkę pod łożysko, otwór na bolec beczki był za ciasny i sporo karterów ludzie połamali.
Widziałem też ludzi którzy wyłamali lub wykrzywili kołki w gniazdach przy pierwszym rozłożeniu połówek a wtedy te połówki nie pasowały już do siebie.
Niemniej to są najlepsze kartery i nie trzeba ich spawać i rzeźbić pod większe pojemności.

Lista części silnika 110 cm³
Bazyl80 Offline

Wtajemniczony

14.11.2023, 22:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.11.2023, 22:43 przez Bazyl80.)
Kartery zamówione , przyjdą w czwartek , mam nadzieję że nie będzie niespodzianek. Teraz już tylko dobrać cylinder i skrzynię .

A jeszcze pytanie , czy nie znacie Kogoś kto by odnowił koła w Simsonie , najlepiej z woj. pomorskiego

Strony (4): 1 2 3 4 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa