• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Aktualna informacja na temat konkursu na Simsona Roku 2025 (tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 7 Dalej »
sprzęgło...

Nowa odpowiedź 
sprzęgło...

Strony (2): 1 2 Dalej »
lorak Offline

Wtajemniczony

Reputacja: 0
23.10.2025, 20:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.10.2025, 20:38 przez lorak.)
Witam, ostatnio przy wymianie simmeringów co za tym idzie spuszczeniu oleju i zdjęciu lewego karteru zobaczyłem w jak tragicznym stanie było sprzęgło, przekładki krzywe, tarcze łamały się w palcach, w dodatku cały karter brudny od pyłu z tarcz w oleju, słowem tragedia...
No więc tak wymieniłem tarczę i przekładki, reszta wydawała się okej, ale po skręceniu i próbie jeszcze na otwartym karterze dzieje się to co na filmiku, wysprzęgla krzywo, tarcze chodzą na boki, widać że najbliższa tarcza kręci się krzywo. 
Czego to może być wina - słoneczko? tarcza dociskowa? czy może ta ostatnia pod simmeringiem? a może w ogóle kosz jest krzywy czy coś?
Dodam, że tarcze są mza więc wchodzą praktycznie idealnie w kosz, nie podpiłowywałem ich tak jak to niektórzy robią, żeby wchodziły z luzem, więc może w tym tkwi problem?
Poniżej podsyłam filmik. 
pozdrawiam

https://streamable.com/4yv4oo

co się film nie wstawił, więc jest przez link

Mentos95 Offline

Doświadczony

Reputacja: 3
23.10.2025, 20:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.10.2025, 20:56 przez Mentos95.)
Jeżeli dobrze widzę to masz krzywy docisk, na wciśniętym sprzęgle kiwanie tarcz jest normalne

Simson s51/1 enduro 1990 Szczerbol  
W uszach szum w oczach łzy A na liczniku 63

lorak Offline

Wtajemniczony

23.10.2025, 20:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.10.2025, 20:59 przez lorak.)
okej, czyli chodzi o tą tarczę metalową gdzie się wkręca 4 śruby?

a tak w ogóle jak można zauważyć, tam jedna z tarcz jest obrócona względem innych, tzn ten ząbek jakby jest w odwrotną stronę ustawiony, czy to ma znaczenie?

Mentos95 Offline

Doświadczony

23.10.2025, 21:05
Co do ząbków nie wiem u mnie miałem sprzęgło DDR nie robione od nowości na tarczach pneumant i nowe tarcze ustawiłem tak samo czyli po dwie ząbkami na zewnątrz, jaka metalowa tarcza?
Docisk krzywy jak nic, wymień sobie lepiej będzie sprzęgło trzymać jak masz nietuningowy silnik to 1,6mm załóż on będzie wywierał mniejszy nacisk i gorzej będzie trzymać

lorak Offline

Wtajemniczony

23.10.2025, 21:06
aha, docisk czyli słoneczko, myślałem że ci chodzi o tą metalową tarczę najbliżej mnie, tą co się przesuwa przy wciśnięciu sprzęgła

Mentos95 Offline

Doświadczony

23.10.2025, 21:32
Możesz mieć niekoniecznie krzywe docisk bo może być ta blaszka która jest skręcona z dociskiem i ma bezpośredni styk z tarczami sprzęgła (wciska je pchana przez słoneczko)

lorak Offline

Wtajemniczony

23.10.2025, 22:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.10.2025, 22:12 przez lorak.)
o właśnie, to też widziałem na jakimś filnie po niemiecku, że to się wyciera od tarczy i jest krzywe potem

dobra, to sprawdzę w pon to słoneczko, położeć na płaskiej powierzchni i na oko sprawdzać, czy to wystarczy? i ta blaszka między dociskiem, a tarczą pierwszą taką powinna mieć grubość. lub jak ocenić czy to ona jest zużyta

a jeszcze, czy możliwe jest że to jest wina źle dobranych podkładek dystansujących tzn tej między łożyskiem a koszem, lub tej między koszem a zespołem tarcz

Mentos95 Offline

Doświadczony

24.10.2025, 06:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.10.2025, 07:00 przez Mentos95.)
Słoneczko na szkle sprawdź bo takie na oko to żadne
Żadne, jak ta tarcza dociskowa sprzęgła jest krzywa to trzeba zmienić i kropka: https://www.jackmotors.pl/oldtimer/tarcz...99g%C5%82a
Co do podkładek określonych bezpośrednio nie ma każdy kosz jest inaczej wytarty, pod. Koszem ma być 1mm a pod tarczami taka aby był luz 0,4mm

[Obrazek: IMG-2239.jpg]

lorak Offline

Wtajemniczony

26.10.2025, 20:51
Dobra, wiem już o co chodzi, i miałeś rację Mentos, skrzywiona jest ta tarcza między słoneczkiem a tarczami ciernymi (swoją drogą najdroższa część zestawy, ale bywa heh...). Poniżej załączam filmik jak to wygląda. Słoneczko wygląda na moje oko okej, raczej nie jest skrzywione, ale jak to sprawdzić skoro jest ono zamontowane na zębatce? Bo nie wiem czy zamawiać samą tą tarczę czy już od razu ze słoneczkiem. Chyba że macie sposoby na odratowanie tej tarczy, bo 150zł to jednak wydatek jest. Pozdrawiam.
Link do filmu: https://streamable.com/8povpd

Mentos95 Offline

Doświadczony

27.10.2025, 08:30
Jak masz stare słoneczko to bym wymienił ze względu na starość, wiadomo gorzej dociska, a wg mnie nie ma sensu nawet próbować ratować tarczy bo przedziej czy później i tak się sypnie i trzeba będzie robić,

Gość

Gość

30.10.2025, 00:44
nosz kur..... zamówiłem tarczę niby IFA, a przyszło jakieś chińskie gówno DPR, w dodatku krzywe, spróbowałem to zamontować, oczywiście dalej nie działa, jeszcze mi przekładki nowe MZA wykrzywiło, nosz po prostu kur.... mać
dodatkowo odkryłem, że kosz sprzęgłowy jest krzywy, poniżej przysyłam zdjęcie i filmik, myślicie że trzeba wymieniać cały kosz czy tylko te tuleje w środku?

[Obrazek: 1000008659.jpg]

link do filmu: https://streamable.com/jt7vie

Gość

Gość

31.10.2025, 15:43
to ja napisałem jak coś, nie wiem dlaczego wysłało się jako gość

lorak Offline

Wtajemniczony

31.10.2025, 16:54
kurde znowu z konta gościa mi pisze, nie wiem dlaczego

lorak Offline

Wtajemniczony

04.11.2025, 20:29
Wymieniłem docisk (słoneczko), tarczą mocującą (tą między słoneczkiem, a pierwszą tarczą cierną), tarcze cierne i przekładki, wszystko z MZA... i dalej nic to nie dało, ja już nie wiem kompletnie co robić, może seger jakoś nierówny czy co?
https://streamable.com/na2j2b tutaj filmik jak to pracuje bez kosza

Golibroda Offline

Weteran

Reputacja: 35
04.11.2025, 20:51
Jak wygląda sprawa z wypychaczami? Czy nie jest zbyt duża różnica na średnicy między wypychaczem a otworem w wałku sprzęgłowym? Oś wypychacza powinna być w osi śruby regulacyjnej sprzęgła tak aby nacisk szedł w środek tejże śruby. Zobacz jeszcze czy ta powierzchnia śruby regulacyjnej sprzęgła jest płaska, nie ścięta.
Czy nity w ten nowej tarczy dociskowej nie są krzywe lub luźne?

Strony (2): 1 2 Dalej »

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa