• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Aktualna informacja na temat konkursu na Simsona Roku 2025 (tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Modyfikacje mechaniczne v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 59 Dalej »
[SR 50] remont - ocena zestawów, pytania, wątpliwości

[SR 50] remont - ocena zestawów, pytania, wątpliwości

Strony (2): 1 2 Dalej »
kumkwat Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
05.01.2022, 11:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.01.2022, 11:35 przez kumkwat.)
Witajcie,

Przyszedł moment na skończenie remontu mojego skutera.
Historia zaczęła się od kupna dobrej bazy, ale jak zawsze - zabrakło czasu i motywacji by zakończyć tak jakbym chciał.

Oryginalnie był to SR50 B4, po drodze właściciele pozmieniali kierunkowskazy, lampę tylną. Reszta w naprawdę niezłym stanie.

Po pierwszym remoncie okazało się że w miarę nagrzewania traci moc i gaśnie.
Ciągnie sprzęgło i właściwie żadne regulacje na dole, czy przy manetce nie pomagają. Czuło się że chce jechać, nie wysprzęgla do końca.
Brak ładowania.

O ile tematy elektryki prawie ogarnąłem (pozbycie się ELBY, zamiana na moduł z chińczyka, cewka bezmasowa, inne drobne) to utknałem na silniku.
Nie chcę szukać przyczyn powyższych problemów bo wiem że cylinder i tłok jest słabej jakości. Oryginał z epoki trzymam na półce jako inwestycję Smile

Kiedyś było łatwiej, bo były 2-3 alternatywy godnych uwagi cylindrów, wałów, reszty. Teraz jest kosmos Biggrin Przeglądając oferty JM wytypowałem zestaw tyle na ile pozwala mi wiedza. Mam jednak prośbę do Was byście ocenili wybór i dopasowanie do siebie setu.

Założenie jest takie:
- Mocniejszy niż seria, raczej moment niż vmax.
- Solidne podzespoły, nie wysilone
- Tłumik ma być seryjny, lub mieć seryjny wygląd. Nie chcę spawaków

Cylinder: https://www.jackmotors.pl/old-timer/cyli...aign-id=19 + tłok MZA 2P toczony
Gaźnik: https://www.jackmotors.pl/oldtimer/gazni...aign-id=19

- Głowica: tutaj pomóżcie Sleepy
- Wał: czy pchać się w wypełniacze? Co lepsze FEZ czy MZA?
- Sprzęgło - tutaj opcje mnie pokonały. Ile tarcz? jaka grubość docisku? Ile zębów na koszu/zębatce? No idea.
- Tłumik: DPR? węgier czy org? 28 czy 32mm? Wall

Dajcie znać czy to dobry kierunek.
LWG Smile

jaro5 Offline

Moderator

Reputacja: 97
05.01.2022, 15:24
Tak więc, cylinder jest ok ale tłoka dałbym zt.
Jeżeli podchodzi wydech 32 to taki daj.
Gaźnik możesz dać ten co pokazujesz.
Co do wału to ja uważam że z wypełniaczami zawsze lepszy.
Głowica wiadomo pod 60cc, jakiej byś nie wybrał będzie dobra.
Sprzęgło wystarczy jakieś mza docisk 1,6, a przełożenia to już musisz sobie policzyć.
Łożyska ja zawsze daję koyo.
Zmień sobie jeszcze zapłon chociaż na de.
Pamiętaj o lepszym filtrze powietrza.

pomiar mocy hamownia 70/6m https://www.youtube.com/watch?v=T680V705TWU
drag race https://www.youtube.com/watch?v=M2HFExKamVw
Simson enduro temat; http://simsony.info/Thread-Simson-S51-en...eaktywacja
Motorynka temat; http://simsony.info/Thread-Projekt-z-sil...ek-by-jaro
HoeronixHD Offline

Moderator

Reputacja: 30
05.01.2022, 19:14
Tłok obowiązkowo do zmiany

kumkwat Offline

Nowicjusz

05.01.2022, 20:09
(05.01.2022, 15:24 )jaro5 napisał(a): Tak więc, cylinder jest ok ale tłoka dałbym zt.
Jeżeli podchodzi wydech 32 to taki daj.
Gaźnik możesz dać ten co pokazujesz.
Co do wału to ja uważam że z wypełniaczami zawsze lepszy.
Głowica wiadomo pod 60cc, jakiej byś nie wybrał będzie dobra.
Sprzęgło wystarczy jakieś mza docisk 1,6, a przełożenia to już musisz sobie policzyć.
Łożyska ja zawsze daję koyo.
Zmień sobie jeszcze zapłon chociaż na de.
Pamiętaj o lepszym filtrze powietrza.

Tłok ZT 2P?
Głowica: https://www.jackmotors.pl/oldtimer/glowi...aign-id=19

Tarcze sprzęgła - standardowe 4szt - który producent? Kiedyś kupiłem i miały grubość wskazaną w serwisówce jako graniczna zużycia.
Czytałem też że do moich problemów z ciągnącym sprzęgłem może pomóc podkładka dystansowa odpowiedniej grubości.
Zakładam że chodzi o podkładki nr 4 na schemacie. Czy trzeba je dobrać tak by uzyskać luz osiowy 0,2 +/- 0,1mm?

[Obrazek: 6.GIF]

Co do zapłonu - nie planowałem mocno modyfikować. Dużo się czyta o zapłonie VAPE - czy to jest naprawdę warte inwestycji? Inne opcje?

HoeronixHD Offline

Moderator

06.01.2022, 00:12
Pod kosz idzie podkładka 1mm, a na kosz idzie taka żeby luz był minimalny. Nie ma go tam za bardzo jak zmierzyć

jaro5 Offline

Moderator

Reputacja: 97
06.01.2022, 01:06
Głowica ok, ale może być jakaś tańsza.
Tłok może być dwu pierścieniowy bo to nie ma być rakietaWink
Przy twoim zestawie sprzęgło nie musi być z ,,górnej,, półki więc wystarczy coś typu mza czy dpr ale jak Cię stać to daj coś od zt, tylko czy przy tym secie sprzęgło ma znaczenie? Ja u siebie w 85 katowałem zwykły kosz ddr z tarczami za 12 zł plus docisk 1,6 i działało bardzo długo a nawet działa do tej pory.
Zapłon vape to taki mvt milenium i można go zaadoptować z innego moto, wychodzi taniej i jakościowo jest porównywalny lub też lepszy. W twoim przypadku wystarczy ori de i zapomnisz o problemach z zapłonem.

pomiar mocy hamownia 70/6m https://www.youtube.com/watch?v=T680V705TWU
drag race https://www.youtube.com/watch?v=M2HFExKamVw
Simson enduro temat; http://simsony.info/Thread-Simson-S51-en...eaktywacja
Motorynka temat; http://simsony.info/Thread-Projekt-z-sil...ek-by-jaro
Qwet Offline

Ekspert

Reputacja: 36
06.01.2022, 16:03
Jak sprzęgło ciągnie i nie da się wyregulować to może świadczyć o zużytym popychaczu, o wykrzywionej sprężynie albo docisku itp.

Ta głowica ZT-Tuning może nie pasować do cylindra produkcji ALMOT przerobionego przez jackmotors! Lepiej zwykłą głowicę, no i oczywiście później ustawić właściwy squish dobierając podkładkę pod cylinder o odpowiedniej grubości.

Jeśli chcesz wysoki moment obrotowy to musisz zrobić kolanko jak najdłuższe (jak najpłycej wsadzone w wydech) a najlepiej jeszcze przedłużyć. W ogóle to jak ma być moment na NISKICH obrotach to 60/4 nie jest dobrym pomysłem, spowoduje powstanie "rezodziury", no chyba, że powiesz jackmotors żeby zrobili niskie okno wydechowe.
Generalnie jak będziesz kręcił wyższe obroty to przy pasowaniu tłoka 0,03mm czarno to widzę Sad

Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj
Instagram Maszy - Kliknij tutaj
kumkwat Offline

Nowicjusz

06.01.2022, 21:14
.. no własnie. Ile osób tyle opinii, dlatego założyłem ten temat bo przeglądając inne, biorąc pod uwagę sugestię wszystkich udzielających się w temacie nie można było wyciągnąć średniej...

Zadam inaczej pytanie;

Co włożylibyście ze współcześnie dostępnych części by odtworzyć podobną lub nieco wyższą niezawodność do DDRowskiego oryginału?
Chodzi mi o konkretne części - cyl/gaźnik/zapłon/tłumik.

tak jak wspomniałem - nie zależy mi na tuningu. Wszystko co poprawi osiągi jest mile widziane, ale nie niezbędne.

Qwet Offline

Ekspert

06.01.2022, 23:48
Cylinder najlepiej robiony przez jackmotors, bo fabryczne odlewy z almotu czy nawet MZA nie mają tak ładnie wylizanych kanałów. Może być cylinder z tego linku co podałeś, ale jak chcesz mieć wysoki moment od niskich obrotów, to poproś jackmotors żeby zrobili niższe okno wydechowe (mniejszy kąt otwarcia kanału wydechowego) i ciut niższe płuki.
Mała uwaga - jakość materiału ani sposób obróbki kanałów cylindra nie ma wpływu na niezawodność, a tylko na spalanie/osiągi.

Tłoki MZA mają dużą rozszerzalność termiczną, przy wyższych obrotach mocno puchną i się zacierają.
Tłoki ZT-Tuning są pod tym względem nieporównanie lepsze. Warto zainwestować, bo tłok ma absolutnie krytyczny wpływ na niezawodność silnika.
Tylko że tak jak napisałem wcześniej - pasowanie 0,03mm (para tłok 40,97 + cyl 41,00) jest zbyt ciasne do wyżej strojonego setu, ale w twoim przypadku powinno jeszcze zdać egzamin.

W kwestii zapłonu nie ma dylematów - zapłon Ducati Energia jest tani, a przy tym 100 razy bardziej niezawodny od elektronicznego DDR oraz 1000 razy bardziej niezawodny od platynkowego.

Gaźnik BVF pod względem niezawodności jest w miarę ok, tylko musi być ori BVF a nie podróba.

Wydech z kolankiem 32mm daje praktycznie same korzyści w stosunku do 28mm, ale niestety cierpi na tym niezawodność, a mianowicie mocowanie kolanka 32mm do króćca cylindra luzuje się od wibracji bardziej niż przy 28mm.
Czy będzie to wysokiej klasy wydech ZT-Tuning czy ten tani za 219zł, niezawodność taka sama - nic tam się nie psuje, nie pęka, a jeden i drugi zapcha się nagarem po dokładnie takim samym czasie.

twojstara1 Offline

Mentor

07.01.2022, 11:02
Lepsze od DDR części to: ZT-TUNING.
Głowica nie pracuje mechanicznie więc dla Zbici kosztów może być MZA.
Cylinder ZT jeśli chcesz mieć BADZIEJ elastyczny to odezwij się do Piotra Chyl (chylo recing) lub do Jacka Żołądzia (jacks motors)
TŁOK ZT koniecznie 2p gdyż przedmuchy będą mniejsze a co jest bardzo ważne dla elastyczności.
Wał korbowy ZT testuje w sillniku 106cm3 na razie po przejechaniu około 4-5tys km działa i nie zamierzam tego silnika rozbierać aby zobaczyć czy dostał jakieś luzy. Do mniejszej pojemności stosuje MZA z wypełniaczami na jednym przejechałem około 7tys km i 3 razy (albo 4 nie pamiętam) na początku zatarłem tłok. Wał działa poprawnie nie ma nadmiernych luzów pionowych ale ma znaczne skośne, czyli jak weźmiesz w palce końcówkę korby to nie ruszając jej podstawy możesz ją odgiąc na boki o około 2mm.
Łożyska koyo.
Uszczelniacze jak najlepsze.

Skrzynia, nigdy nie jeździłem na mza natomiast na oryginalnej i zt-tuning. Zt wydaje mi się że trzeba użyć trochę więcej siły aby zmienić bieg ale to jest kwestia prawdopodobnie tego że już od roku nie jeździłem na oryginale.

Co do wydechów wyglądających jak oryginał, Z węgierskimi nie miałem do czynienia gdyż nie mają przesuwnej komory rozprężnej. Jeżdżę na zt reso 2019. Nawet go przytarłem od dołu o jakieś kamienie Nie rdzewieje jedynie miejsce położenia lejka zmienia trochę barwę (jak kolanko) ze względu na temperaturę, ale tak zrobi każdy tłumik nawet oryginał jeśli będzie działał pod moim silnikiem.
Problem z mocowaniem występuje nie zależnie od pojemności ale zależnie od drgań silnika. Moje 106cm3 miało spore drgania (co wiązało się z rozwalaniem kołnierza kolanka wydechowego i nakrętki mocującej) teraz są mniejsze i zastosowałem elastyczne łączenie. Myślę że tutaj chodzi o kwestię wyważenia tłok wał.
Dwa lata temu miałem 60/4 z tłumikiem platek 9,5k góra zt dół prawie oryginał prócz wału i pierdół.
tam przy około 70-75km/h nie było ŻADNYCH drgań ŻADNYCH. Normalnie jechałeś jak na rowerze.

Może dzisiaj dotrą do mnie cylindry zt-tuning 50cm3 które mają mieć 50cm3 moc około 7-9KM i być jak najbardziej elastyczne, mieć tyle Nm w najniższych partiach jak to się tylko dało.
Pierwsze testy dopiero w okolicach kwietnia.

Trochę odbiegłem od tematu. Części zt tuning są najwyższej jakości jakie znam. Nigdy mnie nie zawiodły a użytkuje silniki z ciągłym vmax. Są elementy za które nie warto przepłacać jak np. głowica gdyż ta nie pracuje mechanicznie, natomiast wszystko co pracuje w silniku załóż zt i będziesz miał niezawodny silnik który pod każdym względem przewyższy oryginał. A jak jeszcze kupisz cylinder z powłoką nicasil to przejedziesz 50 tys km bez zaglądania do silnika. Tylko z 2-3 razy tłoki wymienisz na taki sam wymiar jak zastosowałeś na początku.

Qwet Offline

Ekspert

07.01.2022, 15:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.01.2022, 15:01 przez Qwet.)
twojstara1 - luz korby na boki rzędu 2mm to prawidłowy luz fabrycznie nowych wałów, gdyby go nie było to dolne łożysko wału bardzo szybko by się przegrzało/zatarło.
Ale tak, wał MZA jest akurat bardzo dobry.

Uszczelniacze VITON, to świetny materiał stosowany w uszczelnieniach w lotnictwie i kosmonautyce. Są dużo droższe, ale dużo lepsze.

Z drugiej strony może nie szalejmy z tym "wszystko wszystko zt-tuning full ogień najlepsze nowy silnik", bo się nam kumkwat zgarbi że musi teraz 10 kafli wydać na motor który kupił za 4 albo mniej.

twojstara1 Offline

Mentor

07.01.2022, 15:20
Qwet nie czytasz ze zrozumieniem.
Pisałem o tym że mi się korba skosuje. Nie przesuwa lewo prawo tylko skosuje się o 2mm względem osi wału nie jest pod kątem 90stopni jak w nowej tylko na tyle się zurzyły łożyska igiełkowe że kurę korby można przechylić od pionu po 2mm w lewo jak i w prawo.

Qwet Offline

Ekspert

07.01.2022, 17:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.01.2022, 17:13 przez Qwet.)
Oczywiście że nie chodzi przesuwanie korby wzdłuż osi czopu, bo w simsonie ten luz wynosi chyba z 8mm jak chyba w żadnym innym moto.
Mówimy o tym samym. Takie ukośne wyginanie korby lewo-prawo przy główce jest prawidłowe w każdym fabrycznie nowym wale. Ale jeśli mówisz że masz 2mm w jedną i w drugą, czyli całkowity luz to 4mm, to już pewnie powstał pod wpływem zużycia, ale jest nadal akceptowalny - wał jeszcze dłuugo pojeździ.

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 33
07.01.2022, 20:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.01.2022, 20:44 przez Goodnight.)
Kup zestaw Reso LT60 z nikasilem, idealne rozwiązanie, bo można jeździć na zwykłym wydechu, zwykłym gaźniku i zapłonie. Nie wspominając już o korzyściach z nikasilu i braku żeliwnej tulei.

http://www.stazet.inkontrahent.pl/produk...ml?ref=qq1

Z tym wydechem 32 to tak nie do końca jest, że on tak dużo poprawia, bo w większości cylindrów po prostu przesuwa krzywą o 1500 obr w prawo. Jeżeli ktoś nie chce kręcić wysokich obrotów w codziennym użytkowaniu co jest chyba oczywiste to lepiej zostawić 28.

Jeśli chodzi o części ZT to one są ok, ale nie jest to jakaś wysoka jakość. Ta firma ma dużą bazę fanboyów z racji tego, że to jedyna firma tunerska na Jackmotors a jak wiadomo na tym sklepie Simson się kończy w Polsce. Wiele rzeczy ma błędy i wiele nie pasuje do siebie więc napis ZT nie gwarantuje nic oprócz wysokiej ceny.
Zresztą wszystkie części tunerskie obojętnie jakiej firmy mają gen chałupniczo-garażowy i z tym trzeba się liczyć.
Składanie silnika na takich częściach bardziej przypomina modelarstwo niż mechanikę.

Lista części silnika 110 cm³
twojstara1 Offline

Mentor

07.01.2022, 23:03
Goodmayes. Nie zgodzę się że składając z części zt tuning trzeba części poddawać obróbce narzędziami.
Tak jest przy chińskich najtańszych częściach ale przy zt jeszcze się z tym nie spotkałem.

Strony (2): 1 2 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek