Witam. Mam problem z Simsonkiem SR50. Podczas jazdy co około 4 sekundy pojawiaja się wstrząsy na kierownicy. Dziwi mnie to że jeśli już trzęsie to nie cały czas tylko tak cyklicznie. Brak luzu na główce ramy, łożyska w przednim kole też ok. Felga raczej prosta, oś też. Jak odkręciłem piastę od felgi to po zakręceniu na osi czuć wibracje ale sprawdziłem inną piastę i jest to samo. Na piaście nie widać żadnych pęknięć a jest z aluminium więc przy dzwonie by chyba coś pękło. Jeden ze ślizgów jest trochę skrzywiony ale czy to by był powód? Macie jakieś pomysły?
WYNIKI KONKURSU NA SIMSONA ROKU 2025! (kliknij tutaj)
Simsony.info
Forum o Simsonach
Awarie
SR50 trzęsie kierownicą
SR50 trzęsie kierownicą
|
29.09.2019, 23:03
Masz tulejkę między łożyskami w kole?
30.09.2019, 07:22
Tak. Jest tulejka. Może wymienić łożyska? Nie są wysypane ale nowe to zawsze nowe...
30.09.2019, 14:25
Ja bym ci zasugerował dokręcić nakrętkę główki ramy(ta pod półką zawieszenia), ja mam łożyskowanie ramy dalej oryginalne i często muszę tam dokręcać
03.10.2019, 20:44
sprawdź jeszcze bieżnie łożyskowania w główce ramy.
04.10.2019, 10:19
Ok. Dzięki. Myślę jeszcze o tylnym kole czy nie generuje drgań przechodzących na silnik. Jak podniosłem tylne koło i rozbujałem na czwórce to co pare sekund wpadał simek w wibracje i przy tym silnik też się trząsł. Może łańcuch zbyt luźny?
Łożyska główki ramy wymienione a simson dalej wpada w lekkie drgania co pare sekund podczas jazdy. Zauważyłem że gdy dam skuterek na stopki centralne, i gdy koło na biegu się kręci to częściej niż raz na sekundę silnik wykonuje ruchy w prawą stronę tj w stronę łancucha. Tak jakby łańcuch co chwilę pociągał silnik. Im tylne koło szybciej się kręci to ruchy te występują odpowiednio częściej. Czy to normalne zachowanie czy jest problem z przeniesieniem napędu co w konsekwencji powoduje cykliczne drgania przenoszone na kierownicę? Tak się zastanawiam nawet gdyby półoś była skrzywiona lub tylna oś to przecież są zamocowane na stałe i nie powodowałoby to nierównego naciągu łańcucha.. ma ktoś jakiś pomysł?
11.11.2019, 06:31
Łańcuch może być wyciągnięty już albo za mocno napięty
Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli
![]() DDR power ;D Moja suka ;* http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348 "Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
11.11.2019, 17:18
Jak to sprawdzić? Trzeba wyjąć z osłon?
11.11.2019, 20:29
Postaw na nóżkach i krec kołem. Słuchaj jak chodzi. Jeśli jednostajnie to ok. Możesz górna osłonę podciągnąć palcem do góry aby go napiąć i kręcić. Jeśli poczujesz że się napina i zluznia to masz napęd złom
Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli
![]() DDR power ;D Moja suka ;* http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348 "Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
No i faktycznie łańcuch napina się i luzuje co każdy obrót koła. Co może to powodować? Czy tylna zębatka? Po wkręceniu półosi w imadło i zakręcenie zębatką okazało się że na zębach jest bicie. Na tej metalowej odlanej osłone zębatki nie widac bicia. I teraz pytanie: czy to może być jakaś wina produkcyjna zębatki że te zęby w odlewie są źle umieszczone? Bo zębatka raczej nie wygląda na zużytą a łożysko jest nowe. Zauważyłem też niewielki luz na tym łożysku. Jest on dopuszczalny? Czy może łożysko zostało źle osadzone?
22.11.2019, 23:36
Zamówiłem nową półoś, łożysko i tylną zębatkę. Po wymianie łańcucha i przedniej zębatki bez zmian. Łańcuch dalej napręża się i luzuje podczas kręcenia kołem. Swoją drogą to stary łańcuch był bardzo rozciągnięty. Jest możliwe że przyczyna tkwi w silniku tj w skrzyni biegów?
23.11.2019, 00:04
Powinna to być wina tylnej zębatki
28.12.2019, 00:24
Czy takie wibracje mogą być spowodowane krzywą felgą? Tylna jest jeszcze w miarę ale w przednim kole i piasta nie chodzi równo i felga ma bicie. Zamówiłem używkę ale jest w podobnym stanie.... jedna nowa felga prawie dwie stówy i nie wiem czy warto inwestować i czy to w tym tkwi problem. Jest jakieś dopuszczalne bicie na kole? Da się w ogóle podprostować felgę w SR50?
30.05.2021, 19:30
Przyczyną była krzywa piasta przedniego koła i skrzywione obie lagi. Temat do zamknięcia
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Simson Sr50 buja kierownicą na 4 biegu | MrXenea | 17 | 7,717 |
18.06.2012, 15:34 Ostatni post: MrXenea |
|