• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Awarie v
1 2 3 4 5 … 140 Dalej »
SR50 z cylindrem 70 gaźnik bing 17 Nierówna praca silnika, za bogato itp.

SR50 z cylindrem 70 gaźnik bing 17 Nierówna praca silnika, za bogato itp.

xarus195 Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
17.07.2025, 20:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.07.2025, 20:12 przez xarus195.)
Cześć!
Niedawno ukończyłem odbudowę swojego sr50. 
Silnik dostał wszystkie nowe łożyska, podkładki dystansowe itp. Nowy zapłon CDI od turbozabytki. Wszystko poza zapłonem kupowane w JackMotors

Tłok i cylinder nowe z fazowaniem okien. Pojemność 70ccm. Dokładnie ten zestaw założony: 
https://www.jackmotors.pl/oldtimer/cylin...t-tlok-mza

Zapłon jak wyżej CDI od turbozabytki, ustawiony na 2mm przed GMP na lampę stroboskopową.

Wał z wypełniaczami stary ale bez luzów i bez bicia.

Gaźnik jaki posiadam to BING 17 aktualna dysza główna 65

Jaki jest problem:

Zimny odpala bez problemu. Gdy lekko się rozgrzeje przerywa jakby tracił iskrę, ale tak na prawdę ciągle go zalewa. W gaźniku założona była dysza na start 70 ale ledwo udało mi się go odpalić więc założyłem dyszę 68. Odpalił ale go zalewało. Założyłem najmniejszą dostępną dyszę 65, dodatkowo iglica jest opuszczona maksymalnie. Na wolnych obrotach jak chodzi to chodzi w miarę. Ale dodam gazu, wkręcę go na wyższe obroty i zaczyna przerywać. 
Świeca po wykręceniu za każdym razem czarna jak smoła. Przejechane po remoncie jakieś 15 kilometrów i ledwo jedzie jakby mocy nie miał (a pojemność 70 więc powinien iść jak wściekły).

Gaźnik jest stary. Jaki ma przebieg? nikt tego nie wie. 

Co mogę jeszcze zrobić bo już ręce opadają. Kupę kasy wydane w remont a to nie chce jeździć. 

Czy za duża dysza? ale z obserwacji forum i internetu do mniejszych pojemności dają większe dysze i jest moc.

Czy za bardzo przyspieszony zapłon? Może 2mm przed GMP to przesada. Czy cofnąć na 1.4mm przed GMP?

A może gaźnik już tak rozklekotany że nadaje się na złom i trzeba nowy, ciasno spasowany w środku...

Proszę o jakieś porady albo dodatkowe pytania. 
Dostęp do wszelkich narzędzi, przyrządów itp. mam.
PS. zapomniałem dodać że aktualnie jest mieszanka paliwa z olejem w stosunku 1:33 olej do benzyny taki:
https://www.jackmotors.pl/oldtimer/olej-...plus-2t-1l
Świeca i fajka nowa NGK (fajka z rezystorem)

Z góry dzięki za pomoc i podpowiedzi
Pozdrawiam Daniel!

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 26
17.07.2025, 21:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.07.2025, 21:20 przez twojstara1.)
1. Sprawdź szczelność tego "cycka" zamykającego dopływ paliwa na który naciska ramię pływaka.
2. Ustaw zgodnie z książką poziom paliwa w komorze pływaka oraz ustaw prawidłowo śrubę regulujacą ilość paliwa(mieszanki)
2.1 sprawdź szczelność tłoczka ssania oraz napięcie linki ssania.
3. Zobacz jaka jest dysza wolnych obrotów.
4. Reguluj wszystko na oryginalnych rozmiarach dysz.
5 wykonuj po kolei to co napisałem.

xarus195 Offline

Nowicjusz

17.07.2025, 21:52
(17.07.2025, 21:18 )twojstara1 napisał(a): 1. Sprawdź szczelność tego "cycka" zamykającego dopływ paliwa na który naciska ramię pływaka.
2. Ustaw zgodnie z książką poziom paliwa w komorze pływaka oraz ustaw prawidłowo śrubę regulujacą ilość paliwa(mieszanki)
2.1 sprawdź szczelność tłoczka ssania oraz napięcie linki ssania.
3. Zobacz jaka jest dysza wolnych obrotów.
4. Reguluj wszystko na oryginalnych rozmiarach dysz.
5 wykonuj po kolei to co napisałem.

Wszystko co powyższe to uważam za podstawy które już na starcie wykonałem.

1. Poziom paliwa odpowiedni, dodatkowo zmniejszając lub zwiększając ilość paliwa w komorze pływakowej nie wpływało to na objawy które opisałem.
2. Tłoczek ssania szczelny, gumka która się w nim znajduje jest jeszcze miękka i dobrze domyka otwór. 
3. Dysza wolnych obrotów raczej dobra. Za gówniarza jakieś 17 lat temu na tym gaźniku jeździł i było dobrze. Poza tym wolne obroty są eleganckie. Problem jest właśnie przy wyższych obrotach od jałowych.
4. Na dedykowanej dyszy głównej zalewa go. Może wyrobiona iglica albo dysza rozpylająca (w której porusza się iglica). Ale przy tym gaźniku poszczególne części tyle kosztują że lepiej nowy BVF założyć...

twojstara1 Offline

Mentor

18.07.2025, 06:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2025, 06:21 przez twojstara1.)
Nie napisałeś nic o szczelności zaworka zamykającego dopływ paliwa. Ani o regulacji ilości paliwa za pomocą śrubki.
Może też być tak jak zauważyłeś wyrobioną iglica i rurką w którą wchodzi iglica.
A dysza niskich obrotów się nie poluzowała?

xarus195 Offline

Nowicjusz

18.07.2025, 11:37
(18.07.2025, 06:20 )twojstara1 napisał(a): Nie napisałeś nic o szczelności zaworka zamykającego dopływ paliwa. Ani o regulacji ilości paliwa za pomocą śrubki.
Może też być tak jak zauważyłeś wyrobioną iglica i rurką w którą wchodzi iglica.
A dysza niskich obrotów się nie poluzowała?

Sorry. Ale tyle rzeczy już sprawdziłem że się zapomina wszystko wypisać.
Śrubka od regulacji dawki wykręcona jeden i ćwierć obrotu (na takim ustawieniu najlepiej reaguje na manetkę gazu).
Dysze dobrze dokręcone i wszystkie kanały w gaźniku drążne (gaźnik umyty w myjce ultradźwiękowej).

Obstawiałem przez chwilę uszczelniacze na wale, ale są nowe. Ciasno osadzone, a ja je dodatkowo po zewnątrz masą uszczelniającą victor reinza posmarowałem żeby mieć pewność że ich nie "wysadzi" z gniazd i że będą na 100% szczelne

Chyba zakupię nowy gaźnik bo mój może być już zużyty i wtedy zobaczę. Mam na oku w JM ten DPR performance 16n11 lub 19n11 na wzór BVF'a. Ale to dopiero w przyszłym tygodniu będę miał czas podłubać.
Dodatkowo dla "BHP" cofnę zapłon na 1.4mm przed GMP 
Niefajnie będzie jak nic to nie pomoże...

twojstara1 Offline

Mentor

18.07.2025, 12:15
Przetestuj zapłon na 1,4-1,6-1,8
I 2,3
Jak to nie pomorze to kupuj gaźnik tylko pamiętaj otwór w gaźniku musi być takiej średnicy jak kruciec ssący.

xarus195 Offline

Nowicjusz

26.07.2025, 20:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.07.2025, 20:15 przez xarus195.)
Mały update
1. Wleciał nowy gaźnik DPR 16n11 rozmiar króćca 16mm. Aktualna dysza 70 (najmniejsza). Położenie iglicy na środku.
2. Nowa świeca (dla pewności)
3. Zapłon ustawiony 1.8mm przed GMP (aktualnie tak najlepiej pracuje, o ile można nazwać to pracą)?
4. Śruba mieszanki wykręcona (aż) o 3,2 pełnego obrotu. Dopiero przy takim wykręceniu ma wolne obroty.

Poniżej link do filmu pokazujący co się dzieje.
https://youtube.com/shorts/FRkN07gFuhc

Wolne obroty trzyma w porządku. Po dodaniu gazu jak widać na filmie bardzo powoli. Dosłownie napięcie tylko linki to wkręci się na obroty.
Ale jak się doda szybko gazu, albo zwyczajnie chce się ruszyć z miejsca dodając gazu. Gaśnie...

Uszczelniacze szczelne, jeszcze sprawdziłem psikając w nie autostartem na pracującym silniku czy coś się zmieni.
Nie ma znaczenia czy króciec od filtra powietrza jest założony, czy gaźnik zasysa powietrze prosto z otoczenia.
Po włączeniu ssania gaśnie. Więc ssanie raczej się poprawnie domyka. Poza tym luz na lince 1cm.

Zmiana położenia iglicy czy na górę czy na dół nic nie zmienia.

Wydech na pewno jest w pełni drożny

Może jakieś pomysły? bo ja już powoli mam chęć sporwotem go schować pod dach i zapomnieć o nim... Szkoda tylko wydanej kasy.
Z góry dzięki za wszelką pomoc!

twojstara1 Offline

Mentor

27.07.2025, 21:57
Zmniejsz dawkę paliwa za pomocą pływaka i sprawdź czy szczelnie pływak odcina benzynę.tak czasem nowe gaźniki nie są ustawione.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek