• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Awarie v
« Wstecz 1 … 11 12 13 14 15 … 140 Dalej »
Strzelanie z wydechu , kichanie

Strzelanie z wydechu , kichanie

hubertsedes Offline

Początkujący

Reputacja: 0
02.04.2020, 00:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.04.2020, 00:34 przez hubertsedes.)
Witam .
Pisałem juz post na temat remontu silnika . zostaly wymienione miedzy innymi cylinder glowica tlok gaznik , kable . Simson odpalil i jezdzil ale gasl . Zamieniłem cewke butelkowa od innego simosna i juz lepiej . Zaczal ciezko odpalac na kopnik lepiej na popych . Jak juz rozpali to na jedynce na wolnych obrotach jedzie , na luzie juz gasnie jakby go zalewalo . Bawilem sie regulacja gaznika , ale bez wiekszego efektu . Planuje zakupic nowy stator pod 12v (bo chyba poprzedni nie zmieniony z 6V a bylo cos z tym zmieniane) , cewke butelkowa . Myslicie ze to cos poprawi ?
Dodam jeszcze ze zaczął strzelac z wydechu doysc mocno . Rozkrecalem caly wydech i czyscilem myslicie ze moglem cos zle zlozyć czy to przez co innego ? Zazwyczaj jak sobie strzeli to odpala .

Zeby wymienic instalacje na 12v co potrzebuje? Wymienione:
-Zarowki
-kable
-stator zamowilem na 12v
-cewka butelkowa nowa
cos jeszcze czy to wszystko ?

Dodatkowo dosc nietypowy problem (jak dla mnie) a mianowicie jak simosonowi sie doda gazu to jedzie a jak pusci to schodzi z obrotow i ma jakby drugie takie spowolnienie . Mam filmik postaram sie go wrzucic .

Filmik : https://imgur.com/h5XSM9A polecam z glosem tam slychasz to szarpniecie po puszczeniu gazu .

Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi Smile

Myśle ze to moze byc rowniez wina simeringow , bede je wymienial ktos jakies poradniki do tego ?

Golibroda Offline

Weteran

Reputacja: 35
02.04.2020, 01:10
Ewidentnie najpierw zapłon ustawić poprawnie. Najczęstszą przyczyną strzelania w tłumik jest właśnie nie poprawnie ustawiony zapłon. Najpierw nim się zajmij a dopiero wymieniaj simmeringi i inne rzeczy.

Chcesz napisać post/wątek? Najpierw zastanów się i dopiero pisz- ułatwisz zrozumienie posta innym użytkownikom, a no i nie znajomość regulaminu szkodzi Biggrin
hubertsedes Offline

Początkujący

02.04.2020, 11:09
(02.04.2020, 01:10 )Golibroda napisał(a): Ewidentnie najpierw zapłon ustawić poprawnie. Najczęstszą przyczyną strzelania w tłumik jest właśnie nie poprawnie ustawiony zapłon. Najpierw nim się zajmij a dopiero wymieniaj simmeringi i inne rzeczy.

na pych odpala i jezdzi w miare ok tylko zalewa go na luzie . Zanim byl problem z tym to zostalo z 3 km zrobione po czym zgasl i byl problem z odpaleniem . Mysle ze to simeringi .

Golibroda Offline

Weteran

Reputacja: 35
02.04.2020, 14:44
Podtrzymuje swoje zdanie nadal odnośnie zapłonu, simmeringi na razie bym nie tykał. A jak jest na na luzie, i dasz mu więcej gazu do gaśnie czy jakoś chodzi. Jeśli zapłon jest nie prawidłowo ustawiony to może to się objawiać brakiem obrotów jałowych. Gaźnik jest podejrzany także ale skoro strzela w wydech to ewidentnie źle ustawiony zapłon. Odnośnie simmeringów, jeśli puszczałby od strony zapłonu to gdybyś zatknął dolot powietrza do gaźnika to nie powinien od razu zgasnąć. Odnośnie uszczelniacza od strony sprzęgła, ubywa ci oleju z silnika? Kopci na niebiesko? Czujesz benzynę w oleju silnikowym?

Chcesz napisać post/wątek? Najpierw zastanów się i dopiero pisz- ułatwisz zrozumienie posta innym użytkownikom, a no i nie znajomość regulaminu szkodzi Biggrin
hubertsedes Offline

Początkujący

02.04.2020, 14:49
Tak kopcil bardzo z wydechu jakby olejem , dziś zauważyłem wyciek oleju z kopnika zamówiłem już części za 500 zł między innymi wszystkie łożyska simerinngi starter itp. Simson stał z 15 lat w szopie u sąsiada bo żaden fachowiec nie mógł to zrobić ?? A jako student się nudzę na kwarantannie to zrobię generalny remont. A poki paczka nie przyjdzie to się pobawie z zapłonem.

iksdelelel Offline

Doświadczony

Reputacja: 1
02.04.2020, 19:47
Ewidentnie zapłon, już nie raz miałem taki problem, zacznij od jego ustawienia potem reszta bo w niczym innym winy nie widać. Jeśli wychodzi ci olej to możliwe że wydmuchało uszczelkę pomiędzy karterami?

hubertsedes Offline

Początkujący

02.04.2020, 21:09
To simmeringi prawdopodobnie bo cieknie olej z kopnika
Bwde dawał znac

hubertsedes Offline

Początkujący

11.04.2020, 09:24
Silnik rozpolowiony cały umyty, wymienione wszystkie łożyska segery I simerringi zaplon ustawiony idealnie I nie chce nawet zagadać:/

iksdelelel Offline

Doświadczony

11.04.2020, 12:13
Może wkręcona świeca traci iskrę pod ciśnieniem? Sprawdź na kilku świecach i wlej trochę benzyny na tłok i czy zagada jakkolwiek. Spróbuj odpalać go też bez filtra powietrza

hubertsedes Offline

Początkujący

12.04.2020, 09:20
Aktualizacja
Zmieniłem cewke na stara , ustawiłem zaplon palił na strzała. Spadł seger z kopnika i wypadal. Rozkrecilem. Jeszcze raz dekiel że strony sprzegla I skręcalem tam .
Teraz nie da biegów wrzucić, kopnik nie działa. Na popych I na jedynce śmiga. Ktos jakieś pomysły? Po świetach myślę jeszcze raz rozebrać ten dekiel I zastanawiam się czy jak tam poskładam to będzie ok czy trzeba rozpolowic znowu silnik . Wydaje mi się że środek silnika raczwj dobrze złożony bo składane razem z filmikiem wszystko niby ok

iksdelelel Offline

Doświadczony

12.04.2020, 19:24
Jeśli nie działa kopnik to może gdy wałek za bardzo wyjechał to zębatka na końcu spadła z niego? Słychać te charakterystyczne strzelanie przy kopaniu czy wcale nie idzie kopnąć?

hubertsedes Offline

Początkujący

12.04.2020, 19:40
Nie da się w ogóle kopnąć, biegi też jakoś dziwnie tylko jedynka Ale strasznie nisko

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek