25.12.2023, 22:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.02.2024, 16:34 przez kamilo0002.)
Dzień dobry wszystkim, mam pewien problem, od samego początku w moim silniku występowało stukanie na biegu jałowym, na początku było ono delikatne i mało słyszalne, nie przeszkadzało ono w niczym, więc nie przejmowałem się tym, natomiast po 500 km zaczęło być ono dość głośne i uciążliwe, w szczególności na ciepłym silniku ( gdy silnik jest zimny stukanie jest ciche, po nabraniu temperatury stuki są coraz głośniejsze), przy dodaniu gazu na jałowym silnik brzmi jakby ktoś wsypał do niego kilo gwoździ , Natomiast podczas jazdy jest cicho.
Mam paru podejrzanych:
Pierwszym jest prawe łożysko nj204 na wale korbowym, od samego początku miało ono delikatny luz osiowy, czuć było go gdy złapało się za czop wału, ,z racji ceny nie chciałem wydawać kolejnych 120 złotych na nowe łożysko i postanowiłem je zamontować, luz po tych 500 km jest taki sam jak na początku , więc nie wiem czy to na pewno będzie przyczyną pogłębienia się tego stukania. Swoją drogą lewe łożysko jest ok, brak jakiegokolwiek luzu...
Drugi podejrzany to łożyska na korbowodzie. Przed montażem sprawdzałem wał i niby nie dzwonił, po zamontowaniu tłoka sprawdzałem, czy jest jakiś luz i nic nie wyczułem, wszystko było fajnie spasowane . Wiecie co może być przyczyną? Tutaj wklejam link do filmiku
Ps. Zdrowych, wesołych świąt!
Mam paru podejrzanych:
Pierwszym jest prawe łożysko nj204 na wale korbowym, od samego początku miało ono delikatny luz osiowy, czuć było go gdy złapało się za czop wału, ,z racji ceny nie chciałem wydawać kolejnych 120 złotych na nowe łożysko i postanowiłem je zamontować, luz po tych 500 km jest taki sam jak na początku , więc nie wiem czy to na pewno będzie przyczyną pogłębienia się tego stukania. Swoją drogą lewe łożysko jest ok, brak jakiegokolwiek luzu...
Drugi podejrzany to łożyska na korbowodzie. Przed montażem sprawdzałem wał i niby nie dzwonił, po zamontowaniu tłoka sprawdzałem, czy jest jakiś luz i nic nie wyczułem, wszystko było fajnie spasowane . Wiecie co może być przyczyną? Tutaj wklejam link do filmiku
Ps. Zdrowych, wesołych świąt!