• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

WYNIKI KONKURSU NA SIMSONA ROKU 2025! (kliknij tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Awarie v
« Wstecz 1 … 20 21 22 23 24 … 141 Dalej »
Światła

Światła

Mechanik Offline

Wprawiony

Reputacja: 4
06.01.2019, 19:57
Witam mam zapłon lfk i h4 35w, chciałbym zrobić światło z akumulatora, ale kompletnie nie znam się na elektryce.
myślałem, aby kabel od świateł dać na akumulator jako ładowanie, tylko co jeszcze?
Fajnie by było jak by była szybka odpowiedź.

HoeronixHD Offline

Moderator

Reputacja: 30
06.01.2019, 20:32
Zamiast podpinać światła pod regulator trzeba by je podpiąć pod akumulator, bo bezpośrednio z zapłonu idzie prąd przemienny a do ładowania potrzebny jest stały. tylko nie wiem czy regulator wytrzyma prądy które wywoła podłączenie pod akumulator żarówki. Proponuję jednak światła z cewek, a nie z akumulatora

Mechanik Offline

Wprawiony

07.01.2019, 21:20
Prąd idzie taki sam na żarówkę przednią jak i tylnią, co jeśli by te dwa kable połączyć i dać na aku, ale tak jak piszesz, trzeba by coś kombinować aby był prąd stały, jeśli by prądu bylo za mało to mniejsza żarówka, jeśli za dużo to większa, tak nie może być?

HoeronixHD Offline

Moderator

Reputacja: 30
07.01.2019, 21:50
Chodzi mi raczej o to że prąd(amper) który jest potrzebny do zasilenia przedniej żarówki może zabić układ w regulatorze który prostuje prąd przemienny na stały. Bo do ładowania akumulatora nie potrzeba dużego prądu, a po podłączeniu żarówki 35W zapewne obciążymy regulator dwukrotnie bardziej niż jakby miał tylko ładować akumulator, o żarówce 60W już nie wspominając. Przydał by się tu kolega IFA_1988, on dobrze zna się na elektryce

Grzegrzyk Offline

Zaawansowany

Reputacja: 13
07.01.2019, 23:47
Do świecenia zwykłej żarówki wystarczy prąd zmienny. LFK które jest klonem DE doskonale radzą sobie ze światłami z cewek. W internecie i nawet na tym forum jest multum tematów na ten temat i sporo schematów podłączenia.

Pomogłem? Zostaw plusa!
IFA_1988 Offline

Ekspert

Reputacja: 56
07.01.2019, 23:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.01.2019, 00:27 przez IFA_1988.)
Po pierwsze mam pytanie: jak teraz regulotor grzeje się przy jeździe na wyłączonych światłach?

Co do przeróbki na światła z aku to główna uwaga: nie miałem styczności z LFK (ani DE), więc to tylko moje przemyślenia na temat problemów które pewnie napotkasz. Bazuje tylko na schemacie jaki znalazłem i ogólnej wiedzy o tego typu prądnicach i regulatorach.

Mechanik napisał(a):Prąd idzie taki sam na żarówkę przednią jak i tylnią, co jeśli by te dwa kable połączyć i dać na aku, ale tak jak piszesz, trzeba by coś kombinować aby był prąd stały
Nie trzeba (wg schematu), napięcie idące na światła (tak jak napisał Grzegrzyk, do świecenia zwykłej żarówki wystarczy prąd zmienny) jest tym samym co wykorzystywane przez regulator do ładowania. Tylko że LFK fabrycznie jest masowy, więc ładowanie jest jednopołówkowe, a po odłączeniu świateł od cewek dalej tylko połowa mocy prądnicy będzie wykorzystana do ładowania.
Obstawiam że aku będzię niedoładowane/rozładowywane. Nie wiem jak zachowa się regulator i czy wytrzyma, obstawiam że będzie tak jak teraz przy jeździe na wyłączonych światłach.
Żeby mocy wystarczyło trzeba by zrobić ładowanie dwupołówkowe i
Nie wiem jak zachowa się regulator i czy wytrzyma, obstawiam że będzie się grzał mniej niż teraz.

Ale to tylko moje NIESPRAWDZONE przemyślenia, za nic nie mogę tutaj ręczyć.

Mechanik Offline

Wprawiony

22.01.2019, 16:30
Narazie nic nie mogę zrobić, czekam na nową stacyjkę.

Mechanik Offline

Wprawiony

30.01.2019, 17:09
Wygląda na to, że nici z planów. Spalony regulator? Ładowanie jest takie jak powinno, a z kabla od świateł wychodzi ok 1V, na starej stacyjce jeszcze było dobrze, byłem już w sklepie po taki regulator i znalazłem identyczny, tylko sprzedawca powiedział, że to do 4t, regulator do 4t... Albo ja jestem głupi albo regulatory naprawdę się różnią, przecież on tylko zmienia napięcie na stałe. Ktoś mnie wyprowadzi z błędu?
IFA_1988 regulator w sumie grzał się cały czas dość szybko, odpaliłem na minute a on już ciepły. Gdy doszedłem ładu z stacyjką to się chyba spalił,.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa