• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Elektryka v
« Wstecz 1 … 5 6 7 8 9 … 57 Dalej »
Światła do jazdy dziennej

Światła do jazdy dziennej

bomBer Offline

Weteran

Reputacja: 10
09.05.2021, 20:11
Cześć
Zabieram się za składanie Simsonka i chciałbym zrobić światła do jazdy dziennej, ponieważ wszystkie odbiorniki będą zasilane z akumulatora. Nie chcę obciążać akumulatora i cewek od ładowania, dlatego chce światła do jazdy dziennej, żeby nie jeździć cały czas na światłach mijania.

Czy są jakieś proste sposoby na zrobienie tego. Oczywiście wstawienie rezystora dało by zamierzony efekt, ale przecież duża część energii była by zamieniana na ciepło w rezystorze i raczej dużo prądu bym nie zaoszczędził.

Ktoś ma jakieś pomysły?
Żarówka HS1 35W

HoeronixHD Offline

Moderator

Reputacja: 30
09.05.2021, 21:30
Jeżeli ma być legalnie to potrzebujesz lampy z oznaczeniem DRL

Qwet Offline

Ekspert

Reputacja: 36
10.05.2021, 08:26
Rozumiem, że chcesz zrealizować światła dzienne używając żarnika światła drogowego żarówki HS1, świecącego na 30% mocy?

W takim razie proponuję zastosowanie przetwornicy STEP-DOWN:
https://allegro.pl/oferta/xl4015-dc-dc-p...9104390018

Piny IN- oraz OUT- łączysz razem do masy, do pinu IN+ podłączasz zasilanie +12V ze stacyjki, a pin OUT+ podłączasz do żarnika światła drogowego żarówki HS1. Potem potencjometrem ustawiasz jasność świecenia żarnika świateł drogowych wedle uznania. Niezależnie jaką ustawisz jasność, sprawność przetwornicy będzie ponad 90%, więc nie będzie strat energii o których pisałeś i zaoszczędzisz sporo prądu na ładowanie. Po ustawieniu jasności musisz dobrze zaizolować przetwornicę przed wilgocią, bo jakakolwiek kropelka wody może spowodować spalenie przetwornicy.

Wykonanie przełączania świateł mijania/drogowych/dziennych pozostawiam Tobie, choć przyznam że chciałbym najpierw zobaczyć jak zamierzasz to popodłączać żebyś przypadkiem czegoś nie spalił.

Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj
Instagram Maszy - Kliknij tutaj
bomBer Offline

Weteran

10.05.2021, 21:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.05.2021, 21:29 przez bomBer.)
Tak, właśnie chcę to zrobić ściemniając światła drogowe.

Będę miał stacyjkę od SR50 i podłączę tą przetwornicę pod + po stacyjce na I pozycji. Jak przęłaczę stacyjkę na pozycję drugą to wtedy odłączę napięcie od przetwornicy, a dam napięcie na światła mijania/drogowe. Chodzi o to, żeby jednocześnie nie dać prądu na przetwornicę i na żarówkę?

I wilgoć się nie martw. Moje Simsony jeżdżą tylko jak jest minimum 20 stopni Celsjusza i słoneczko Smile

@HoeronixHD
Przecież orginalnie simsony miały EWR do świateł dziennych i jakoś innej lampy nie miały, tylko zwykłe HS1

HoeronixHD Offline

Moderator

Reputacja: 30
10.05.2021, 21:39
Ale EWR ograniczał światło mijania, a nie długie

bomBer Offline

Weteran

10.05.2021, 21:44
Ja natomiast będę do tego używał świateł drogowych, ale to rozwiązanie przejściowe, ponieważ w przyszłości wleci USD i DRL (jak znajdę chwilę, żeby dopasować zawieszenie, koło i hamulec tarczowy). A tymczasem do końca maja chciałem go złożyć i jeździć już. Także ta przetwornica wydaje się być najprostszym, najtańszym i najszybszym rozwiązaniem

Qwet Offline

Ekspert

Reputacja: 36
11.05.2021, 07:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.05.2021, 08:04 przez Qwet.)
bomBer pomysł z takim podłączeniem pod stacyjkę jest dobry, ale jeśli dasz stacyjkę na pozycję II i załączysz pełne napięcie +12V na żarówkę, to podasz to napięcie również do pinu OUT+ przetwornicy. Nie mam pewności jak przetwornica na to zareaguje, raczej nie powinna się spalić, ale najprawdopodobniej będzie przewodzić prąd do tyłu (poda napięcie +12V do pinu IN+), więc jeśli oprócz pinu IN+ jest tam podłączony jakiś jeszcze inny odbiornik prądu, to po włączeniu drogowych będzie on zasilany poprzez przetwornicę przewodzącą do tyłu. Rozwiązaniem tego problemu jest na przykład podłączenie wysokoprądowej diody schottky'ego (ma niskie Uf) między IN+ przetwornicy a stacyjkę.
Trzeba po prostu przetestować jak to działa i wtedy zdecydować czy zakładać diodę czy nie.

Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj
Instagram Maszy - Kliknij tutaj
maras52 Offline

Doświadczony

Reputacja: 3
11.05.2021, 15:13
(11.05.2021, 07:59 )Qwet napisał(a): bomBer pomysł z takim podłączeniem pod stacyjkę jest dobry, ale jeśli dasz stacyjkę na pozycję II i załączysz pełne napięcie +12V na żarówkę, to podasz to napięcie również do pinu OUT+ przetwornicy. Nie mam pewności jak przetwornica na to zareaguje, raczej nie powinna się spalić, ale najprawdopodobniej będzie przewodzić prąd do tyłu (poda napięcie +12V do pinu IN+), więc jeśli oprócz pinu IN+ jest tam podłączony jakiś jeszcze inny odbiornik prądu, to po włączeniu drogowych będzie on zasilany poprzez przetwornicę przewodzącą do tyłu. Rozwiązaniem tego problemu jest na przykład podłączenie wysokoprądowej diody schottky'ego (ma niskie Uf) między IN+ przetwornicy a stacyjkę.
Trzeba po prostu przetestować jak to działa i wtedy zdecydować czy zakładać diodę czy nie.

Albo prościej przekaźnik NC - z wyjścia przetwornicy, NO z cewek/aku etc Wink plusem jest oszczędzanie styków stacyjki Smile

Zdravim =MRS=
Elektronika Cyfrowo-Analogowa / Elektryka <- PRIV
SLX i wincyj nie trzeba Szczerbol

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek