04.07.2022, 15:58
Witam zacząłem jeździć simsonem do roboty około 50km codziennie w 2 strony, raz na trasie już mi padła świeca ? W jakie teraz najlepiej się zaopatrzyć?
04.07.2022, 15:58
Witam zacząłem jeździć simsonem do roboty około 50km codziennie w 2 strony, raz na trasie już mi padła świeca ? W jakie teraz najlepiej się zaopatrzyć?
04.07.2022, 18:37
Ogólnie jeśli masz zapłon elektroniczny to praktycznie każda świeca jest dobra.
Czy to izolator, iskra f85 czy też ngk B7/B8. Byle ciepłotą się zgadzała. Nigdy mi się nie zdarzyło aby świecą padła na zapłonie elektronicznym. Kiepskie zapłony mechaniczne mają świece z którymi lubią współpracować. A te najgorsze zapłony psują świece. Qwet kiedyś pisał że miał wiaderko nowych świec z którymi kawka nie chciała współpracować.
04.07.2022, 19:13
O co chodzi z tym psuciem się świec??
Już tłumaczę. Otóż, kiedy świeca jest nowa, jest idealnie czysta i wykazuje praktycznie zerową upływność, wszystko jest ok. Kiedy przejeżdżasz na niej kolejne kilometry, jej elektrody stopniowo pokrywają się cienką warstwą nagaru. Nagar to w zasadzie węgiel, a węgiel przewodzi prąd, więc upływność świecy przestaje być zerowa i rośnie z kolejnymi kilometrami. W pewnym momencie upływność wzrasta do takiego poziomu, że iskra "nie ma siły" przeskoczyć, cały prąd spływa przez nagar do cokołu i silnik gaśnie. Wtedy Arek67 wymienia świecę na nową, odpala bez problemu i mówi "Ha! To świeca się popsuła!" Jednak później, po każdych kolejnych 50 kilometrach Arek67 musi zmieniać świecę na nową, więc stwierdza "Te NGK są chyba do dupy, muszę spróbować innych". Po jakimś czasie okazuje się, że na wszystkich innych typach świec jest to samo. Na tym etapie Arek67 ma już nazbierane jakieś 20 "popsutych" świec. Stary układ zapłonowy, gdzie platynki są brudne, kondensator utracił pojemność lub przywiera, cewka ma zwarty jeden ze zwojów, jest za bardzo odsunięta od magnesów, a same magnesy są już rozmagnesowane. Jeden z tych czynników lub złożenie kilku z nich powoduje, że generowana przez układ zapłonowy energia iskry (napięcie, prąd szczytowy i czas trwania) jest tak mała, że nie ma siły przełamać upływności nagaru i wygenerować przeskoku iskry. Nawet fabrycznie nowy zapłon platynkowy wymaga zmniejszenia szczelinki na świecy do 0,4mm żeby iskra była pewna. Sprawa wygląda zupełnie inaczej w elektronicznym układzie zapłonowym CDI. Bez wchodzenia w szczegóły - dobry zapłon CDI zapewnia tak potężną energię iskry (napięcie, prąd i czas trwania) że choćby świeca była całkowicie zaklejona mokrym nagarem, to mimo że sporo prądu upływa przez nagar to iskra i tak się przebije. Na przykład gdy Arek67 za naszą radą założy zapłon Ducati Energia, nagle okaże się, że będzie miał dożywotni zapas 20 w pełni sprawnych świec zapłonowych, które przy poprzednim układzie zapłonowym były "popsute".
Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj Instagram Maszy - Kliknij tutaj
No tak zapłon to platynki ? świeca padła jak była gorąca na rozgrzanym silniku nie było iskry.. założyłem inną nową i okej, ostygła i iskra na niej dalej była ale już poleciała w kosz. Jeszcze pytanie wartość cieplna w granicach 80/95 - świece najlepiej współgrają?
Właściwa ciepłota świecy zależy od cylindra (cywilny czy wyczynowy), strojenia (spawak czy długi wydech), mieszanki paliwowo-powietrznej (bogato czy ubogo), a nawet od stylu jazdy (ecodriving czy ciągły vmax).
Jeśli masz najzwyklejszego simsona i jeździsz spokojnie na niskich obrotach to na świecy F75 będziesz miał ładny nalot kawy z mlekiem, a na świecy F100 będziesz miał grubą warstwę nagaru. Z kolei jeśli masz wysoko strojony set na spawaku i znasz tylko jedno położenie manetki: FULL RURA, to na świecy F100 będziesz miał beżowy nalot, a w przypadku świecy F75 będzie ciągle biała, przegrzana i bardzo szybko wypalą jej się elektrody. Zasada jest taka: jeśli masz notorycznie czarną świecę to dawaj niższy indeks ciepłoty i na odwrót.
Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj Instagram Maszy - Kliknij tutaj |