• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
« Wstecz 1 2 3 Dalej »
tworzenie instalacji simson s51N

Nowa odpowiedź 
tworzenie instalacji simson s51N

fifikap13

Gość

18.12.2024, 01:49
Witam, posiadam Simsona S51N z 6v instalacją na platynkach jednak planuje zamontować zapłon ducati energia 12v.
Nie widziałem nigdzie żeby ktoś tak robił więc tutaj mam pytanie czy schemat który sobie wykombinowałem ma jakikolwiek sens. Spróbuję może na szybko wytłumaczyć co miałem tam na myśli. Akumulator oryginalnie służył tylko do zasilania klaksonu, ale pomyślałem że warto by było w przypadku braku paliwa mieć zawsze możliwość włączenia światła stopu żeby wieczorem kierowcy mnie widzieli, oraz dodatkowo chciałem dodać przełącznik on/off który byłby niczym innym jak kill switchem zamontowanym w obudowie który nie pozwoli odpalić simsona bez kluczyka którym otwiera się obudowę. Dodatkowo pasowało by dodać bezpieczniki żeby mi przypadkiem nie paliło żarówek ale jeszcze nie wiem jaki pobór będą miały żarówki więc to zostawiam na póżniej. Bardzo bym prosił o pomoc w realizacji tego mojego małego projektu. Dziękuję za poświęcony czas.

Załączone pliki Miniatury

kamilo0002 Offline

Administrator

Reputacja: 18
18.12.2024, 14:36
[Dodaje komentarz żeby post wyświetlił się w ostatnich tematach]

Mój kanał na YouTube z muzyką klubową -> Housemaker
Simson S50 -> Simson SR50 -> VW Vento -> Seat Leon I -> Audi A3 8P -> Audi A3 8V
Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 29
18.12.2024, 18:34
Bezpiecznik nie jest do zabezpieczania żarówek. Jak regulator jest podłączony na górny żółty pin to już żarówki są bezpieczne. Regulator przepala wszystko powyżej 14,5V.
Te regulatory to ogólnie straszna bieda, prawie nic tam nie ma w środku.

Lista części silnika 110 cm³
Gość

Gość

18.12.2024, 20:24
(18.12.2024, 18:34 )Goodnight napisał(a): Bezpiecznik nie jest do zabezpieczania żarówek. Jak regulator jest podłączony na górny żółty pin to już żarówki są bezpieczne. Regulator przepala wszystko powyżej 14,5V.
Te regulatory to ogólnie straszna bieda, prawie nic tam nie ma w środku.

Czyli bezpiecznik od świateł jest do usunięcia. Zastanawiam się czy sposób podłączenia nie uszkodzi klaksonu i żarówki stopu? I ewentualnie jaki bezpiecznik jest potrzebny do ładowania akumulatora bo jednak tam wydaje mi się że jest potrzeba. Bo poza tym chyba nie mam innych wątpliwości.

kamilo0002 Offline

Administrator

18.12.2024, 20:55

Simson S50 -> Simson SR50 -> VW Vento -> Seat Leon I -> Audi A3 8P -> Audi A3 8V
Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 29
19.12.2024, 00:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.12.2024, 01:00 przez Goodnight.)
Ze schematu wynika, że stop będzie na prąd stały.
Oryginalnie Simony miały bezpiecznik na masie. Wyjątkiem był tylko model z rozrusznikiem który miał na plusie.
Bezpiecznik zawsze idzie między akumulator a instalację.
Ducati w fabrycznych instalacjach ma 8A

Lista części silnika 110 cm³
Gość

Gość

20.12.2024, 02:25
To tak, mając twoje uwagi na względzie oraz spoglądając na schemat zapłonu który mi przyszedł
[Obrazek: c8ad921f-1384-4843-8920-e5a9ddf8567e.jpg]
Dałem jeden bezpiecznik 8A miedzy aku a resztę instalacji. Teoretycznie jest tak samo jak na powyższym schemacie (30 łączy się tylko z 15/51) czyli aku zasila jedynie klakson oraz światło STOP (bez kierunków bo nie mam)
oraz dodałem jeszcze dodatkowo czujnik przedniego hamulca ale to tak naprawdę pierdoła jeśli chodzi o schemat.
[Obrazek: ba39cf49-4874-46f3-b52b-b5d492cdab3a.jpg]
Mam nadzieje że wszystko będzie w porządku jak to podepnę. Bardzo dziękuję za pomoc bo bez niej raczej bym jeszcze trochę błądził i myślał jak to zrobić. Jeśli ktoś jest zainteresowany wynikami to postaram się pewnie na początku stycznia dawać update bo na razie musze całego simka poskładać i pewnie wtedy zajmę się instalacją.

kamilo0002 Offline

Administrator

20.12.2024, 02:27

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek