• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Modyfikacje wizualne v
1 2 3 4 5 … 23 Dalej »
Uchwyt zegarów i gumy zegarów

Uchwyt zegarów i gumy zegarów

simsonek1 Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
23.10.2023, 18:01
Dzień dobry
Zastanawiam się czy nie kupić uchwytu i gum zegarów do simsona z jackmotors.pl
- https://www.jackmotors.pl/oldtimer/uchwy...gar%C3%B3w
- https://www.jackmotors.pl/oldtimer/guma-...brotomierz
Czy ktoś z Was kupił takie z jackmotors? Jeśli tak to czy są dobrej jakości i warto je kupić?
Dziękuję

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 26
23.10.2023, 18:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.10.2023, 18:48 przez twojstara1.)
Osobiście nie uważam DPR za dobrą czy nawet średnią firmę. Mam od nich amortyzatory, dwa razy odsyłalem nowe że względu na różnice w siłę tłumienia. Potem trzeba było jeszcze spawy dorobić i poprawić. Wiem że to nie amortyzatory lecz wychodzę z założenia że jeśli jeden przedmiot olewają w produkcji to inne też będą olewać.

JakCieHapsne Offline

Wprawiony

Reputacja: 2
23.10.2023, 21:05
Hej, ten uchwyt zegarów DPR jest bardzo kiepskiej jakości.
Lepiej kupić ze stali nierdzewnej, masz kilka wariantów do wyboru też na JackMotors, z napisem/bez napisu/z miejscem na stacyjkę w zegarach nawet (mam taką) Jakość mają bardzo dobrą.
Co do gum liczników, które wysłałeś to mam je i są okej. Tylko ciężko później wyjąć zegar z nich. Trzeba podwadzać czymś płaskim.

[Obrazek: IMG-20231023-210352.jpg]

Jack Offline

Przyjaciel

Reputacja: 9
24.10.2023, 08:25
Koledzy wyżej dobrze radzą - uchwyt ze stali nierdzewnej naszej polskiej produkcji jest bardzo dobry jakościowo, wręcz dożywotni. Nie demonizował bym jednak produktu wskazanego przez autora tego posta a zupełnie już marki DPR.
Uchwyt DPR to niedrogi uchwyt odlewany, produkowany od kilkunastu lat - ma swoje wady (kruchość) oraz zalety (cena) . To zdecydowanie najpopularniejszy uchwyt, który jeszcze przed pojawieniem się porządnych uchwytów z nierdzewki naszej produkcji - często był tylko westchnieniem w czasach, gdy obrotomierz MMB w Simsonie był luksusem, a większość posiadaczy Simsonów kombinowała z licznikami z fiata 125P - takie czasy pamiętamy z początków naszej działalności. Oczekiwania się zmieniają oraz nasze wymagania i możliwości finansowe rosną - przez co naturalnym jest że takie produkty z czasem wymierają, a opinia o nich spada. Zapewne niedługo też zaprzestanie być produkowany, jak tylko skończy się na niego zapotrzebowanie.

Chcielibyśmy tez przestrzec też przed uznawaniem danej marki za słabą po sparzeniu się na jednym/ kilku produktach. Należy pamiętać, że nie ma takiej firmy (oferującej szerszy zakres produktów niż jeden, dwa typy), która to zapewniała by zawsze nieskazitelną jakość produktów, a już szczególnie kiedy na horyzoncie pojawia się walka cenowa. W ofercie każdej marki dostępnej na rynku możemy znaleźć produkty słabe jak i produkty, które szczerze możemy każdemu polecić. Dlatego też takie fora ja te, czy grupy dyskusyjne są bardzo ważne, gdyż pomagają nam dobrać porządne elementy nie patrząc jedynie na "znaczek".
Dotyczy to zarówno marek takich jak DPR, MZA itp, jak i znanych tutaj niemieckich firm tuningowych. Odniesiemy się do opisanych powyżej amortyzatorów tylnych DPR - to nie jest produkt dla osób oczekujących tłumienia rodem z KYB czy Ohlinsa. Dla takich klientów mamy np. amortyzatory YSS - zresztą bardzo popularne w Niemczech. Dlaczego zatem mamy je w ofercie i są tak popularne ? Dlatego że to JEDYNE amortyzatory w tym przedziale cenowym, które zapewniają jakiekolwiek dobre tłumienie oraz wygląd zgodny z oryginałem. 99% zamienników "no name" z allegro w tym przedziale cenowym nie ma żadnego tłumienia i są piekielnie twarde. Jeśli natomiast weźmiemy pod uwagę przednie zawieszenie od DPR to ukaże się że nie ma aktualnie żadnej konkurencji na rynku i jest zdecydowanie najlepszym dostępnym teleskopem co potwierdzają pomiary tłumienia. Takich przykładów w każdej marce możemy wymienić Wam dziesiątki!

Przepraszamy za ten krótki wywód, mamy nadzieję że nie obrazicie się na nas za to!

Sklep JackMotors.pl - Zapraszam - Hurtownia Częsci
twojstara1 Offline

Mentor

24.10.2023, 11:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.10.2023, 11:42 przez twojstara1.)
"Odniesiemy się do opisanych powyżej amortyzatorów tylnych DPR - to nie jest produkt dla osób oczekujących tłumienia rodem z KYB czy Ohlinsa. Dla takich klientów mamy np. amortyzatory YSS - zresztą bardzo popularne w Niemczech."

Jako że zostałem wywołany do tablicy to odpowiem.
Nie chodziło oto że amortyzatory słabo lub mocno tlumiły.
Chodziło oto że jeden amortyzator z zestawu tlumił słabo a drugi mocno. I te różnice były ogromne, przykładowo aby przesunąć tłoczek w jednym trzeba go było obciążyć odważnikiem 1kg a w drugim potrzeba było odważnika 5kg.
Za trzecia wymiana i rozmowa telefoniczna dostałem dwa które z taką samą siłą tlumiły. Natomiast dlaczego je zakupiłem a nie np. yss ponieważ wtedy przedłużone amortyzatory miał tylko DPR.

ZMIENIAJĄC TEMAT
. U mnie w samochodach amortyzatory wytrzymują najdłużej 2,5 roku. I tak Monroe wytrzymały 0,5roku (a jeden wylał się już po 6 dniach gdy przy większej prędkosci na szutrach zaliczyłem dziurę głęboką na 6-8cm), KYB 1,5roku natomiast TRW które były tańsze niż KYB wytrzymały 2,5 roku. Więc myślę że ta marka KYB jest mocno przereklamowana.
Polecam do samochodu TRW.

Jack Offline

Przyjaciel

Reputacja: 9
24.10.2023, 12:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.10.2023, 12:08 przez Jack.)
Oczywiście to ewidentna reklamacja i dlatego też została od razu uznana. Być może wadliwy był np. jeden karton zbiorczy przez błędne ustawienie maszyn montażowych.

Chciałbym zachęcić do merytorycznej dyskusji na temat części zamiennych bo naprawdę korzystnie wpływa to na rynek jak i na samą wartość forum, oraz pozwala tworzyć naszą ofertę tak aby była ona jak najbardziej dopracowana i dopasowana do potrzeb klientów. Widoczne jest to chociażby na niemieckich forach dyskusyjnych gdzie producenci często włączają się do dyskusji i słuchając klientów poprawiają i ulepszają swoje produkty.

Pozdrawiam, Jacek

Sklep JackMotors.pl - Zapraszam - Hurtownia Częsci
BoBxKarol Offline

Simson Roku

Reputacja: 11
24.10.2023, 19:42
Co do uchwytu DPR czy innych dostępnych aluminiowych to u mnie trzyma się już doobre kilka lat i nic nie pęka. Jedyne do czego mogę się przyczepić to jakość polakierowania. Po przeszlifowaniu i ponownym lakierowaniu wygląda bardzo dobrze. Czyli masz 2 opcje:
-Nierdzewka
-DPR, szlifowanie i ponowne lakierowanie.

S53 60/4
S51 80/5/3M Barikit & Koso
simsonek1 Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
26.10.2023, 17:29
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Mam tylko jedno pytanie - jak włożyć linkę prędkościomierza/obrotomierza do gumy licznika?

JakCieHapsne Offline

Wprawiony

Reputacja: 2
26.10.2023, 19:06
Można lekko naciąć, wtedy powinno pójść łatwiej. Innej opcji nie ma niestety bo to mega ciasne jest.

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 31
26.10.2023, 20:04
Silikon w sprayu K2 za 8 zł czyni cuda. Można opony zakładać na felgi gołymi rękoma bez żadnych łyżek itp.

Lista części silnika 110 cm³
twojstara1 Offline

Mentor

26.10.2023, 23:22
Jest jeszcze opcja że wkładasz końcówkę pistoletu sprężarki do gumy od strony licznika, gumę zaciskasz na tym pistolecie i dmuchasz z dużym ciśnieniem a druga osoba wpycha linkę ale uprzednio wysmaruje czymś ten wąski kanał.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek