20.12.2021, 01:22
Hej wszystkim. Nabyłem wreszcie swojego Simsona S51 z 1990r. Bede mial kilka pytan wiec licze na Wasza pomoc. Pozdrawiam
20.12.2021, 01:22
Hej wszystkim. Nabyłem wreszcie swojego Simsona S51 z 1990r. Bede mial kilka pytan wiec licze na Wasza pomoc. Pozdrawiam
20.12.2021, 09:03
Witamy. Jeśli masz pytania to zadawaj. Forum ma odpowiednie działy. Jeśli chcesz się pokazać swojego Simsona to też mamy odpowiednie działy. Miło że tutaj wpadłeś.
20.12.2021, 09:13
Hej hej,
Z ciekawości - ile zapłaciłeś? Pokażesz jakąś fotkę?
Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj Instagram Maszy - Kliknij tutaj
25.12.2021, 22:42
Sie ma luki213
pomiar mocy hamownia 70/6m https://www.youtube.com/watch?v=T680V705TWU
drag race https://www.youtube.com/watch?v=M2HFExKamVw Simson enduro temat; http://simsony.info/Thread-Simson-S51-en...eaktywacja Motorynka temat; http://simsony.info/Thread-Projekt-z-sil...ek-by-jaro
Koryguje jest z '89r. Model Comfort. Jest śliczny i codziennie go podziwiam a nawet do niego mówię ;-) Zapłaciłem 5k, jest w pełni oryginalny i w pełni sprawny z kwitami zarejestrowany z aktualnym przegladem i ubezpieczeniem. Jeżeli chcemy być pedantyczni to brak loga na kierunkach czyli zamiennik, brak gumy na bagażniku, ma nowy pokrowiec naciągnięty na stary oryginalny, pasek spinający aku dorobiony z dętki :-) opony jedna z 2007 heidenau a druga oryginał Stomil debica, aku żel. Wszystkie dosłownie wszystkie śrubki eski. Instalacja12V.
Oprócz kloszy kierunków wszystkie braki na ten czas uzupełnione były to pierdoly wymiana gumy gaźnika, kopniaka, nowy korek wlewu oleju, nowy bagażnik chromowany choć żałuję bo oryginalny bagażnik wygląda inaczej i jest lepiej wykonany. Na dniach kolejna paczka przyjdzie z pierdolami typu pręt hamulca, dźwignia hamulca, naciągi linek, jakieś gumy itd. Nie chce mi się dawać do ocynku kiedyś to zrobię wymieniam na nowe a stare schowam z uwagi że części są stosunkowo przystępne cenowo i dostępne. Jedyne co będzie nieoryginalne to zapłon DE który już posiadam, brak zamontować. Simson ma oryginalny czerwony lakier nosi ślady ryski wgniotki ale nie wymaga rozłożenia i restaurowania. Silnik pali od strzała. Wymienilem olej w silniku. Stary olej czysty bez zapachu benzyny. Elektryka kompletna wszystko działa jak należy. Podzespoły oryginalne włącznie z tłumikiem, cewką, stacyjką i przełącznikami w manetkach firmy FER i szprychami które wymieniłem na nierdzewne tamte leciwe. Obręcze alu, błotniki srebrne. Simson bez korozji w super stanie jak na 31lat. Rozpisalem się za bardzo. Założę temat w dziale Simsony użytkowników. Nie wiem jak tu zdjęcia wrzucać bo są ograniczenia kB. Jaki plan i dlaczego Wasze forum? Chce doprowadzić Simsona możliwie do w pełni oryginalnego stanu fabrycznego tzn. wszystkie braki muszą zostać uzupełnione, np. nie mam uszczelek w kierunkach więc je zakupiłem, każdy element ma być sygnowany jak fabrycznie montowany. Nie jestem zwolennikiem radosnej twórczości podworkowej a Simson który najbardziej mi się spodobał , zrobiony ze smakiem to ten niemca z YouTube Simson 4.0. Nie przewiduje większego tuningu ewentualnie tyle co kolega twojastara1 mi podpowiedział. Nie mogę się nim nacieszyc, ma ponadczasowy wygląd i nie mam zamiaru tego spier.... Jesteście grupą pasjonatów i zapaleńców są między Wami pozytywni "wariaci" którzy robią z tymi Simsonami różne ciekawe rzeczy wyciskając z nich wszystko co możliwe. Czytam każdy artykuł i cieszę się że nikt z Was nie wyśmiewa ani nie kpi z innych mniej obytych. Przyjemnie się czyta Wasze wypowiedzi. Póki co jestem bardzo zadowolony ze przyjeliscie mnie pod swoje skrzydła i od samego początku pomagacie. Zapewne Wasza średnia wieku to 25lat lub niższa to ja jestem sporo starszy. Simson ma u mnie dożywocie i niedługo będę uczył córkę jeździć na nim. Moja przygoda z motoryzacją rozpoczęła się od Rometa Kadeta również czerwonego a było to 28lat temu i uczyła mnie jeździć na moją prośbe... mama :-) Ojciec nie garnął się mimo że to po nim mam dwa kółka w sercu. Kolega dostał od taty ciemnozielonego Simsona endurasa w idealnym stanie który kosztował używany wtedy 27lat temu 28milionow albo 2800zl i został królem osiedla. Była to 6klasa podstawówki. Codziennie razem jeździliśmy i zawsze smierdzialem spalinami :-) Kadet nie dawał za nim rady a i jego wygląd nie był zbyt awangardowy, zwłaszcza gdy stał obok jego Simsona :-) Mimo to każde pieniądze przeznaczałem na paliwo i jeździłem swoim sprzętem. Dzisiaj stać mnie by spełnić marzenia z dzieciństwa i Simson trafił pod mój dach i stając się pełnoprawnym członkiem rodziny. Nie są to moje jedyne dwa kółka ale jedyny motorower. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich. |