• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Ruszyła kolejna edycja konkursu na Simsona Roku! Poznaj szczegóły (kliknij tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 7 Dalej »
Wycie po remoncie

Nowa odpowiedź 
Wycie po remoncie

MajkelS51 Offline

Wtajemniczony

Reputacja: 1
08.09.2025, 21:56
Witam. Zrobiłem w moim S51 remont silnika - nowe łożyska SKF, simmeringi, uszczelki, dźwignia sprzęgła z popychaczami (i pare innych drobiazgów) oraz używane, w dobrym / bardzo dobrym stanie koła zębate: 16z, 19z oraz 22z (te które siedzą na wałku sprzęgła) oraz 44z - chyba 1szy bieg.
Remont był spowodowany rozsypaniem się łożsyka 6000 - tego malutkiego z wałka sprzęgła.
Silnik poskładałem ze schematem, mimo to coś w silniku wyje / świszczy. Najbardziej podczas ruszania i przyspieszania.
Czy to ja coś źle poskładałem?
Słyszałem o "docieraniu się" koła zębatego i kosza sprzęgłowego, ale nie wiem czy to to, nie zwróciłem uwagi jak była zębatka, więc możliwe że jest założona inaczej niż była wcześniej.
Ewentualnie czy możliwe że przez to że na rozsypanym łożysku zrobiłem około 70km (nie miałem innego wyjścia, do domu trzeba było wrócić, a wtedy nawet nie wiedziałem o tym łożysku.) spaliłem wkład sprzęgła?
Proszę podpowiedzcie mi coś, pozdro.

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 29
08.09.2025, 22:45
Nie jestem ci w stanie pomóc gdyż nie miałem takiego przypadku. Jednak możesz zrobić kilka rzeczy. Przejedź z 50km i spuść ciepły olej ze skrzyni i zobacz czy są w nim opiłki. Wtedy będzie wiadomo że coś trze w skrzyni albo sprzęgle.
Jeśli to nic nie wykazuje to spusć olej odkręć korki a nawet ściagnij lewą kapę od sprzęgła podłącz wkrętarkę pod nakrętkę na wale która trzyma Magneto i na WYŁĄCZONYM ZAPŁONIE kręć szybko wałem i zmieniaj biegi. Może bez osłon zachwycisz te dźwięki.

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek