25.10.2021, 13:47
Co sądzicie o wypełnieniu ramy SR pianka montażową?
25.10.2021, 13:47
Co sądzicie o wypełnieniu ramy SR pianka montażową?
25.10.2021, 15:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.10.2021, 16:10 przez twojstara1.)
Ja pierdole gościu, ile Ty masz lat?
Chcesz tym startować w rajdach przeprawowych, czy co? Dobra musiałem to rozchodzić. Wracając do tematu. Jedyne słuszne wyciszanie wygląda tak. Za dźwięk odpowiada silnik. Silnika jako takiego nie wygłuszysz jeśli jest prawidłowo poskładany. Natomiast kiedyś zacząłem się bawić z S51 i jego wyciszanie wyciągnąłem następujące wnioski. Hałas wydobywa się na łączeniu gaźnik filtr zamontuj dwie opaski skręcane, jedną na gumę od gaźnika drugą na tą samą gumę ale od strony filtra.. Jeśli są nie szczelne to będą hałasować. Następnie trzeba uszczelnić miejsce styku obudowy filtra powietrza z air boxem. To wszystko szarą taśmą. Następnie ściągasz tłumik i kolanko, wymieniasz na nową uszczelkę, kolanko cylinder. Przykręcasz na maksa prawidłowo ustawiając kolanko. teraz najlepiej abyś miał taśmę azbestową albo jakąś inną nie palną. Musisz nawinąć jedną warstwę na kolanko i nasunąć na to tłumik. Jak się nie uda to daj cieńszą warstwę. Jeśli masz trochę koca azbestowego to oklej nim plastik nad silnikiem i cienko na styku plastik metal. Z przednim plastikiem zrób tak samo. Pamiętaj że SR ma i tak słabe chłodzenie i w lato w upał mata azbestowa może doprowadzić do przegrzania silnika. Mata oczywiście nie może dotykać żeber głowicy. Powinno być ciszej i to całkiem sporo.
25.10.2021, 17:28
Ja pierdole gościu, ile Ty masz lat?
Chcesz tym startować w rajdach przeprawowych, czy co? Po co to? Czemu taki nerwowy jesteś? Nie tuninguje motoru... Nie wstawiam w niego cylindrów, wałów i Bóg wie czego by objechać sezon jak najszybciej. Gość który mnie uczył składać te motory nie żyje. Gdybyś posłuchał pracy jego silnika to byś powiedział że tak Simson nie może pracować. Nie pracował jak każdy a był wyjątkowy. Słychać było jedynie szum... Miał ramę wypełniona właśnie pianka. Moje pytanie jest pod kątem korozji... I zadałem je domyślnie... "co sądzicie" a Ty mnie zjebales na funty... dziękuję. Widzę że zadając tu pytania nie ma co liczyć na porady... Jedyne co to zjeba... ?
25.10.2021, 18:23
Kolego trochę się uniosłem przepraszam ale twoje pytanie było tak.... bezsensowne że równie dobrze mogłeś się zapytać jak wytłumić samochód czy wstrzyknięcie pianki w progi to dobry pomysł.
Zastosuj DOKŁADNIE to co napisałem a będziesz miał najcichszego simsona.
25.10.2021, 19:09
Pianka fatalny sposób, jest jak gąbka - wciąga wodę i powoduje korozję.
Rezonowanie ramy mógłby graniczyć wosk do profili zamkniętych aplikowany na gorąco. W simsonie jest wiele głośnych elementów, np jak wspomniał twojstara1: Guma dolotu oraz puszka filtra. Potem hałas to na przykład pierścienie, łożysko główki korby oraz stopy korby, oraz w główniej mierze kosz sprzęgła. Sprawdź gumy łoża czy nie są już spękane, bo mogą przenosić niepotrzebne wibracje.
Porównanie wytłumienia auta do Simsona to... (lekka przesada...), szanuje Twoje zdanie ponieważ obserwując forum widzę że jesteś człowiekiem posiadającym doświadczenie, więc dzielmy się nim wzajemnie a nie opierdalajmy się jak bachory...
Rama w Simsonie SR jest pustą przestrzenią nośną wszystkich elementów co za tym idzie odbiera/przenosi wszystkie drgania i dźwięki silnika z motoru. Dlatego zasugerowałem się zniwelowaniem tego w sposób zapytany w temacie tym bardziej że zależy mi na cichej pracy motoru. Uderzając w pusty metalowy profil jest głuchy, głośny dźwięk, uderzając w wypełniony pianą ten sam profil dźwięk robi się tępy i stłumiony. Nie będę się dochodził o "bezsensowne pytanie" bo uważam że takie nie jest. Progi w aucie pianką wypełniają debile którym już szpachla nie ma czego się chwytać a zależy im by baranek miał się czego złapać... Ja nie zapytałem by zrobić to na odpierd... się... bo np mam dziurawą lub pękniętą ramę. Nie było to pytanie czy można do oleju od skrzyni biegów wsypać trocin stolarskich dla cichszej pracy bo i takie silniki spotykałem i ich właścicieli ale odpuszczam... temat nie o tym. azbest OK, użyłem go już przy uszczelnieniu wydechu dorabiając z niego podkładki pod kolanko w cylindrze, na łączeniu z wydechem jest szczelnie, obejma trzyma bardzo dobrze, nie mam przedmuchów. niemniej jednak wezmę Twoje zalecenia dotyczące połączenia gaźnika z filtrem pod uwagę chociaż mam tam opaskę metalową szczelną i oryginalna gumę w bdb stanie na łączniku ale może jest coś jeszcze nie tak wiec przyjże się temu sprawdzałem gumy na łożu są ok, całe złożone na nowo, wprasowane, generalnie faktycznie to co mi się nie podoba dobiega z okolicy cylindra? gaźnika... jak pisze twojstara1 no gdzieś tam... jutro spróbuje jeszcze pokombinować z tym filtrem powietrza coś... luz na łożysku igiełkowym i sworzniu jest strasznie mały, łożysko SKF jak całość w silniku, cylinder jest nowy... no ma 480km Almotu kpl. z tłokiem i pierścieniami. Sprzęgło pracuje dobrze, tu jest cichutko, wyło jedynie na początku. HoeronixHD Pianka fatalny sposób, jest jak gąbka - wciąga wodę i powoduje korozję. (dziękuję)
25.10.2021, 20:52
Oklej taśmą szarą zewnętrzną obudowę filtra powietrza. Tak aby połączyć ją z puszką.
Jeśli koniecznie chcesz zamykać profile ramy to po prostu zaklej w nich otwory szarą taśmą. Wsadź gąbkę pod siedzenie aby klucze nie drgały podczas jazdy. Przesmaruj łańcuch i odpowiednio je ustaw aby łańcuch szedł idealnie prosto. U mnie z racji mocy co chwilę lekko przekąsza koło. Jeśli masz w silniku wszystko nowe to sku się na łączeniach gaźnik puszka, filtr puszka, kolanko cylinder, kolanko tłumik. |