• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

WYNIKI KONKURSU NA SIMSONA ROKU 2025! (kliknij tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Dyskusje v
« Wstecz 1 … 27 28 29 30 31 … 221 Dalej »
Zablokowany wał

Zablokowany wał

Dejvidow Offline

Nowicjusz

Reputacja: 0
03.04.2019, 20:43
Witam...
Napotkałem mega ciężki problem i już nie wiem co mam z nim dalej robić.
Chodzi o to, że po wymianie cylindra i tłoka kopnąłem trzy razy, żeby sprawdzić czy wszystko działa.. Za trzecim kopnięciem tak jakby się coś zablokowało i kopniak ani rusz (tak jakby coś sie zablokowało w wale)... Przy użyciu dużo siły kopniak schodził na dół ale tak jakbym coś pompował (chodził jakbyśmy pompowali prase hydrauliczną). Rozebrałem cylinder i okazało się, że tłok rozsypał mi sie na części... Czy jest możliwość, że jakaś cześć z tłoka mogła wpaść do wału i teraz przez to mi klinuje wszystko ? czy jest to jakiś inny objaw ?
Nie uśmiecha mi się rozbierać cały silnik....

TheVejkeN Offline

Wtajemniczony

03.04.2019, 23:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.04.2019, 23:44 przez TheVejkeN.)
Najprawdopodobniej to przez tłok. A można wiedzieć jakiej marki był tłok?

bomBer Offline

Weteran

Reputacja: 10
04.04.2019, 06:23
Jest duże prawdopodobieństwo, że coś wpadło do komory korbowej. Bez rozbierania silnika da się oczyścić komorę korbową. Najlepiej by było wyjąć silnik, zdjąć cylinder i tłok. Obrócić do góry nogami silnik i próbować wyttząsnąć to. Można się wspomóc kompresorem i patyczkiem jakimś też

bomBer Offline

Weteran

04.04.2019, 11:48
Na cylindrze między żeberkami powinien być napis ALMOT, jeśli jest to znaczy, że cylinder jest dobrej jakości

TheVejkeN Offline

Wtajemniczony

04.04.2019, 13:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.04.2019, 13:55 przez TheVejkeN.)
Dobre części są na jack motors

Grzegrzyk Offline

Zaawansowany

Reputacja: 13
04.04.2019, 14:52
Możesz wypłukać komorę korbową ropą. Tylko potem przepłucz paliwem żeby olej dostał się do łożysk.

Pomogłem? Zostaw plusa!
HoeronixHD Offline

Moderator

Reputacja: 30
04.04.2019, 16:22
Ja mimo wszystko łupałbym silnik. Nigdy tego idealnie nie wypłuczesz i zawsze coś zostanie

bomBer Offline

Weteran

04.04.2019, 17:46
Np ja jak bym rozbierał swój silnik, to od razy do wymiany łożyska, uszczelniacze, uszczelki, nawet jak by były sprawne i pewnie jeszcze inne pierdoły takie jak kliny na wale itd. Do tego dochodzi polerka karterów. Co prawda są wypolerowane, ale zawsze można jeszcze poprawić.

Więc z takiego rozwiązania jak próbowanie wypłukać syfu z komory korbowej robi się 200zł i jakiś tydzień w plecy.

Golibroda Offline

Weteran

Reputacja: 35
04.04.2019, 18:41
Zdejmuj cylinder z tłokiem i płucz komorę. Przysłali mi źle obrobione kartery po roztaczaniu(nie będę mówił firmy żeby nie siać oburzenia stałych klientów, którym też jestem) i musiałem poprawiać pilnikiem na złożonym silniku. Wypłukałem kilka razy jak nie kilkanaście razy komorę korbową. Do tej pory zrobione kilka tys. km i wszystko w porządku. Mimo to nie ma jak rozebranie i wyczyszczenie.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa