• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Awarie v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 140 Dalej »
Zaplatanie i centrowanie

Zaplatanie i centrowanie

bombelm7 Offline

Doświadczony

Reputacja: 0
27.05.2023, 13:09
Hej. Nie wiem czy było czy nie. Ale mam 2 koła od S51. Felgi ok i bębny po piaskowaniu i lakierowaniu. Szprychy nowe. Kto umie to zapleść i wycentrować proszę o kontakt na priv. Wyśle na własny koszt i zapłacę za przesyłkę zwrotna i pokryje koszty usługi. Tylko z rozsądkiem proszę. ?

bombelm7 Offline

Doświadczony

27.05.2023, 20:54
Las rąk.

adasiek185 Offline

Ekspert

Reputacja: 177
28.05.2023, 10:46
To może z braku chętnych, sam poprobuj? Nie wiem jak Ty, ale ja chętnie podejmuje wyzwania i sam próbuje coś zdziałać zamiast się prosić Smile

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile
DDR power ;D
Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348
"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
bombelm7 Offline

Doświadczony

28.05.2023, 19:10
No i chyba tak zrobię. Uspawam sobie widełki a do nich jakieś przesuwne kontrolne ograniczniki i zaryzykuję. Ew uchwyt pod suwmiarkę. Mam zdjęcia jak było przed więc sam podejme wyzwanie. Szkoda że nikt tego nie robi no ale dopiero zaczynam budowę świeżego zakupu.

Qwet Offline

Ekspert

Reputacja: 36
28.05.2023, 19:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.05.2023, 19:56 przez Qwet.)
Ja robię tylko u siebie, nie na zlecenie.

Ja felgę centruję w ogóle bez zdejmowania koła z motoru! Przyczepiam do wahacza druciki i doginam tak żeby prawie dotykały rantu felgi. Spuszczam powietrze, żeby nakrętki szprych nie ryły w taśmie zabezpieczającej dętkę.
Potem kręcę kołem i patrzę gdzie felga ucieka promieniowo a gdzie osiowo, tam gdzie ucieka odkręcam i dokręcam szprychy po odpowiedniej stronie.
Na koniec przykręcam wszystkie szprychy mniej więcej takim samym momentem siły, Nie mam takiego dynamometru ale kręcąc ręcznie kluczykiem 10cm to tak "średnio mocno". Tutaj trzeba to wyczuć, bo jeśli dokręcisz za słabo albo za mocno to potem szprychy będą pękać. Najlepiej jakbyś miał jakieś wzorcowe koło do porównania i spróbować pokręcić nakrętką szprychy zobaczyć jak mocno jest dociągnięta.
Na koniec sprawdzam kontrolnie czy po dokręceniu szprych bicie promieniowe i osiowe się nie powiększyło (te 2-3mm bicia mogą zostać), podpompowuję koło i gotowe.

Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj
Instagram Maszy - Kliknij tutaj
adasiek185 Offline

Ekspert

Reputacja: 177
28.05.2023, 20:24
Jakbyś chciał wybudować lub wytynkowac dom, to luz. Ale z kołami rzadko kto już się bawi. A co się nauczysz, to zyskasz

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile
DDR power ;D
Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348
"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
maras52 Offline

Doświadczony

Reputacja: 3
04.06.2023, 20:59
Zaplatałem i centrowałem oba koła, oś w imadło pionowo, listewka przymocowana do stołu zakończona markerem i heja Wink Nic trudnego

Zdravim =MRS=
Elektronika Cyfrowo-Analogowa / Elektryka <- PRIV
SLX i wincyj nie trzeba Szczerbol
bombelm7 Offline

Doświadczony

17.06.2023, 13:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.06.2023, 14:01 przez bombelm7.)
Dobra... Poległem... 450pln oba koła. W cenie szprychy nierdzewne. Tak dla kogoś kto by tam chciał. Robota wykonana bdb.

p.s każdy ma gdzieś jakiegoś wujka itp. że zadzwoni i mu zrobi a ja właśnie jak zadzwonię do wujka to może jedynie ocieplić dom. Coraz mniej mechaników... Ludzi potrzebnych...

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa