• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
1 2 3 4 5 6 Dalej »
Zbierak sprzęgła

Nowa odpowiedź 
Zbierak sprzęgła

lorak Offline

Wtajemniczony

Reputacja: 0
10.01.2026, 18:05
Witam, naprawiam sprzęgło i przy wymianie docisku zauważyłem że zbierak jest wytarty z jednej strony i zastanawiam się czy po założeniu nowego docisku problem krzywego wysprzeglania nie będzie się powtarzał. Poza tym jeszcze tarcza mocująca(ta z 4 gwintami) też jest lekko krzywa(po położeniu na płaskiej powierzchni lekko się chybocze) i zastanawiam się z czym jest większy problem, poniżej załączam zdjęcia zbieraka i starego docisku jak był straty 

https://drive.google.com/drive/folders/1...YzA3bfHFyY

Załączone pliki Miniatury

Sw.Piotrek Offline

Wprawiony

Reputacja: 2
10.01.2026, 21:30
Widoczną na zdjęciu sprężynę dociskową musisz założyć tak by nie zagięła się przy zakładaniu.

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S-51/42636
lorak Offline

Wtajemniczony

10.01.2026, 21:57
Okej, ale zbierak jest ok? I jak najlepiej ja zakładać, bo na imadłe właśnie się skrzywiła. I jeszcze ta tarcza mocująca(ta gdzie się srubki wkręca) czy jeżeli ona jest lekko wygięta tzn na płaskiej powierzchni się kołysze, to czy nie wykrzywi to ponownie docisku?

Mentos95 Offline

Doświadczony

Reputacja: 1
11.01.2026, 13:46
Docisk to jedź do jakiegoś zakładu żeby ci gość założył, bo w domu to sobie więcej możesz zepsuć niż naprawić, co do tarczy mocującej: ja mam nowy docisk zabieraj i starą tarczę mocującą i jest ok, jak jest bardzo mało to nic nie powinno się stać jak dużo to ja bym zmienił bo nie kosztuje nie wiadomo ile a stare może zaszkodzić

Simson s51/1 enduro 1990 Szczerbol  
W uszach szum w oczach łzy A na liczniku 63

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 33
11.01.2026, 17:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.01.2026, 19:55 przez Goodnight.)
Tak z dociskiem to jedź to NASA albo do Prezydenta niech założy fachowo.

A jeżeli myślisz samodzielnie to wystarczy magneto wsadzić w imadło razem ze sprężyną i zabierakiem.

A jak nie masz imadła to też jest rozwiązanie, w każdym markecie budowlanym jest stanowisko z imadłem i narzędziami do darmowego użytku.

Lista części silnika 110 cm³
twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 27
11.01.2026, 19:24
Na YT masz filmy instruktażowe (na pewno są po niemiecku) jak to skręcać. Poszukaj.

lorak Offline

Wtajemniczony

12.01.2026, 11:50
Okej, docisk już zamówiłem, ale czy zbierak jest ok, bo nie chce zakładać docisku jakby zbierak był zniszczony bo tylko docisk zniszczę, mogę podesłać więcej zdjęć zbieraka jak trzeba?

Gość

Gość

12.01.2026, 12:32
to czekamy na zdjęcia

lorak Offline

Wtajemniczony

12.01.2026, 13:03
Wysłałem już wcześniej ale są na dysku Google, wieczorem podeślę więcej jeżeli z tego się nie da ocenić

lorak Offline

Wtajemniczony

15.01.2026, 10:20
Dobra, przesyłam zdjęcia z zbieraka i tej tarczy mocującej, jak widać zbierak z jednej strony ma przetarte te wyżłobienia(czy tak nie oznacza że mógł się też rowek na docisk zniekształcić), a tarcza mocująca jest strasznie krzywa, czy da się ją uratować w imadłe albo na prasie czy już nową trzeba kupić?
https://drive.google.com/drive/folders/1...Fg5XWv-3VX

lorak Offline

Wtajemniczony

17.01.2026, 00:58
Czy ktoś coś? Bo nie wiem czy zakładać nowy docisk na ten zbierak i ryzykować uszkodzeniem czy kupować nowy, oraz jeszcze ta tarcza mocująca czy na imadłe wystarczy ją wyprostować czy większą precyzją musi być? Chciałbym simkiem latać już niedługo zanim śnieg stopnieje i dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa