07.11.2023, 22:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.11.2023, 20:53 przez kamilo0002.)
Postanowiłem napisać kilka słów o zmianach jakie ostatnio zaszły na naszym forum. Spowodowane one były głównie tym, że na początku września mieliśmy prawdopodobnie włamanie i nie dało się normalnie korzystać ze strony. Na szczęście udało się bezpiecznie wszystko przywrócić do stanu sprzed włamu i nie utraciliśmy żadnych danych, aczkolwiek stara wersja skryptu naszego forum była przestarzała i wymagała przy okazji aktualizacji, postanowiłem ze względów bezpieczeństwa oraz wygody użytkowania zmienić również wygląd strony na nowocześniejszy i przystosowany do najnowszej wersji skryptu i standardów. Dodam jeszcze tylko, że nie polega to na wciśnięciu przycisku aktualizuj i wgrania nowego stylu, ale masy pracy aby wszystko działało jak najlepiej i było przystosowane pod naszą społeczność. Korzystając z tego, że aktualnie nie pracuję, poświęciłem ostatnie 2 miesiące, praktycznie dzień w dzień po kilka godzin na zmiany, które może nie są jakieś oszałamiające na pierwszy rzut oka, ale wewnątrz jest ich dosyć sporo.
Przechodząc do rzeczy, najważniejsze zmiany i nowości:
Myślę, że większość najważniejszych rzeczy wypisałem. Kilka mniejszych zmian jeszcze pewnie dokonam. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania, pomysły lub problemy z funkcjonowaniem forum, możecie pisać w tym temacie. Miłego korzystania!
Przechodząc do rzeczy, najważniejsze zmiany i nowości:
- Dwa responsywne style (dostosowujące się do szerokości ekranu) - Jasny i Ciemny (do wyboru w stopce forum).
- Certyfikat bezpieczeństwa SSL (https), szyfrujący dane między użytkownikiem a serwerem.
- Możliwość szybkiego logowania lub rejestracji poprzez konto Google. W przyszłości planujemy również dodać inne konta.
- Nowe zabezpieczenia przed botami. Jest to poważny problem na wielu forach i coraz trudniej z nimi walczyć, one same są coraz sprytniejsze i trudno je odróżnić od zwykłych użytkowników i pewnie nigdy się ich całkowicie nie pozbędziemy, ale staramy się zminimalizować ten problem do minimum.
- Możliwość dodania swojego imienia do profilu.
- Możliwość dodania swoich sociali do profilu, takich jak Facebook i Instagram. Może być to link lub nasza nazwa.
- Linki w profilu do naszych tematów z pojazdem na forum w końcu są klikalne.
- Możliwość stosowania wszystkich emotikon z naszych smartfonów itp. Wcześniej działały tylko te forumowe.
- Zwiększona ilośc postów na jednej stronie w temacie z 10 na 20. Trochę to może spowolnić wczytywanie strony, gdy w postach będzie bardzo dużo zdjęć, ale ogólnie będzie wygodniej zwłaszcza w tematach, gdzie jest bardzo dużo postów i stron.
- Zakładka "Nowe posty" w nagłówku pokazująca wszystkie nieprzeczytane przez nas posty. (Liczba pokazuje się tylko na str. głównej) Licznik ten można wyzerować klikając "Oznacz wszystkie tematy jako przeczytane" nad wynikami wyszukiwania.
- Wyświetlanie ostatnio aktywnych tematów nad forami, na stronie głównej.
- Panel boczny na stronie głównej z informacjami i statystykami forum, np. użytkowników z największą liczbą reputacji. Widoczny na komputerach lub telefonach po ich obróceniu do pozycji poziomej.
- Zmiana nazw kilku działów oraz ich mała reorganizacja. W dziale giełda nie ma już poddziałów i w Ogłoszeniach dodajemy oferty kupna, sprzedaży, zamiany dodając do nazwy tematu odpowiedni prefiks. W przyszłości zniknie również podział w Kąciku wielotematycznym.
- Dodanie działu "Forum o motoryzacji", gdzie możemy dyskutować o ogólnopojętej motoryzacji, niezwiązanej z Simsonami czy nawet motorami.
- Poradniki (dawniej tutoriale) od teraz są moderowane i każdy nowy post musi być zatwierdzony wcześniej przez moderatora. Chcę aby były tam tylko najbardziej wartościowe poradniki. Te mniej rozbudowane, niekiedy napisane w dwóch zdaniach można dodawać do działu elektryka, jeżeli dotyczą elektryki, lub modyfikacji i jeżeli będą wystarczająco pomocne, będziemy je tam przypinać.
- Poprawione SEO strony, dzięki czemu mamy jeszcze lepszą pozycję w Google. Nasze forum bardzo często jest w pierwszej trójce wyszukiwań, co powoduje setki odwiedzin dziennie przez gości.
- Usunięcie okienka "kliknij tutaj, jeśli nie chcesz czekać", które pojawiało się np. przy wyszukiwaniu czegoś. Od teraz nie musimy czekać kilku sekund lub pomijać tego okienka a wyszukiwana strona załaduje się od razu.
- Od teraz staramy się nie zamykać tematów bez wyraźnej potrzeby. Istotą forów jest dyskusja i nie ma sensu ich pochopnie zamykać. Zezwalamy również na odkopywanie starych tematów, pod warunkiem, że odkopujący będzie miał do powiedzenia coś merytorycznego do danego tematu.
- Punkty reputacji są dostępne pod ikonką serduszka pod postem. Możemy je przyznawać za każdy pomocny post, ale też post, który Waszym zdaniem jest ciekawy. Nie bójmy się ich używać.
- Możliwość subskrypcji wątków lub działów. Pod danym wątkiem lub podczas pisania, mamy przycisk subskrypcji tematu, dzięki czemu możemy być informowani o każdej nowej odpowiedzi poprzez mail lub PW.
- Zgodnie z tym co pisałem w poradniku dodawania zdjęć od teraz wymagamy aby zdjęcia w całej kategorii "Forum o Simsonach" czyli w działach od Awarii po Dyskusje, a przede wszystkim w Poradnikach! były wrzucane poprzez załączniki dostępne pod okienkiem pisania posta.
- Po kilku latach przerwy, wystartowaliśmy ponownie z konkursami! Simson Sezonu 2023, gdzie do wygrania aż 700zł tutaj
- Koszty utrzymania serwera i domeny wzrosły o prawie 500%! w ostatnich latach, dlatego postanowiłem otworzyć oficjalną zbiórkę na utrzymanie forum. Możesz otrzymać rangę Dawca. Więcej tutaj.
Myślę, że większość najważniejszych rzeczy wypisałem. Kilka mniejszych zmian jeszcze pewnie dokonam. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania, pomysły lub problemy z funkcjonowaniem forum, możecie pisać w tym temacie. Miłego korzystania!

Sprawdź moje sety (House/Tech House/Bass House) -> Housemaker
Simson S50 -> Simson SR50 -> VW Vento -> Seat Leon I -> Audi A3 8P -> Audi A3 8V